Contractele de închiriere pentru locuinţe, semnate pe cel puţin un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul de închiriere a unei locuinţe va avea drept durată minimă un an. Un nou proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (MDLPL) va intra în

Contractul de închiriere a unei locuinţe va avea drept durată minimă un an. Un nou proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei (MDLPL) va intra în dezbatere publică săptămâna viitoare, urmând să ajungă la Parlament în aproximativ o lună.

Legea privind închirierea locuinţelor face parte dintr-un pachet de trei iniţiative, alături de Legea locuinţei şi Legea coproprietăţii asupra imobilelor cu destinaţia de locuinţe. Conform MDLPL, scopul modificării Legii închirierilor este de a asigura o balanţă echilibrată între drepturile şi obligaţiile proprietarului şi cele ale chiriaşului.

"Piaţa chiriilor este liberă şi nu dorim să intervenim în niciun fel în ea, dar trebuie stabilite nişte raporturi clare între chiriaş şi proprietar. Ne referim la obligativitatea existenţei unui contract de închiriere şi la durata minimă a acestuia, nu la valoarea lui. În Grecia sau Italia, durata minimă este trei ani", spune Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei. Rezilierea contractului nu va putea fi făcută decât în urma unui preaviz.


Proiectul conţine şi alte noutăţi, precum înfiinţarea pe lângă autorităţile locale a unor "observatoare teritoriale" ale chiriilor. Acestea vor fi finanţate de MDLPL şi vor răspunde de culegerea şi transmiterea informaţiilor necesare la stabilirea chiriei de referinţă pentru locuinţele care au fost realizate total sau parţial cu subvenţii de la stat, indiferent dacă sunt în proprietate privată sau de stat. Chiria percepută pentru acest tip de locuinţă nu va putea depăşi chiria de referinţă.


Pachetul propus prevede şi modificarea Legii locuinţei. Dacă proiectul de lege trece de Parlament în varianta propusă de MDLPL, se vor califica pentru o locuinţă socială persoanele care au un venit mediu lunar pe persoană, în ultimele 6 luni, sub câştigul salarial mediu net pe economie. În prezent, se califică doar cei care au un venit mediu lunar mai mic cu 20% decât salariul mediu net pe economie. (Andrei Panait)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite