Contractele PFA scutesc firmele de o treime din fondurile de salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reglementările actuale permit companiilor ca în loc să-şi angajeze salariaţii cu contract de muncă să utilizeze un contract de prestări servicii încheiat cu o persoană fizică autorizată

Reglementările actuale permit companiilor ca în loc să-şi angajeze salariaţii cu contract de muncă să utilizeze un contract de prestări servicii încheiat cu o persoană fizică autorizată (PFA).
Multe companii importante, chiar multinaţionale, utilizează cu succes această metodă. Avantajele sunt multiple, de ambele părţi, şi fac din PFA-uri "cel mai eficient instrument de optimizare fiscală, chiar mai bun decât microîntreprinderile", după cum ne-a declarat Gabriel Biriş, avocat la Salans. Compania nu mai are angajatul pe statul de salarii, acesta e un prestator de servicii, plătit cu un onorariu stabilit. Angajatorul scapă de costuri suplimentare, la asigurările sociale (22%), sănătate (7%), şomaj (3%), Fondul de risc şi accidente (0,5 - 4%), Camera de muncă (0,25 sau 0,75%) şi 0,75 la sută pentru concediile de maternitate. Totalizând, 33,5 - 37,5% din fondul de salarii.
Pe de altă parte, PFA-ul plăteşte 6,5 la sută contribuţie la sănătate şi contribuţia la asigurările sociale, 30 la sută, stabilită în urma unui contract individual, pe o sumă declarată. Apoi, 16 la sută impozit pe venit, calculat pe diferenţa între veniturile impozabile şi cheltuielile deductibile. Iar pe acestea din urmă le poate umfla cât de mult, astfel încât venitul impozabil să devină minim. Practic, pot fi deduse toate cheltuielile legate de business, plus cele declarate, astfel: întreţinerea propriului apartament, amortizările şi dobânzile legate de achiziţionarea unui autoturism, o achiziţie imobiliară etc. Ca PFA plătitor de TVA, poţi deduce şi TVA-ul plătit. Statutul de PFA e mai avantajos chiar faţă de microîntreprindere, care plăteşte 3% impozit pe venit şi 16% pe dividende. Ca PFA ţii contabilitatea în partidă simplă şi poţi dispune de banii "afacerii" în orice moment; la microîntreprinderi (teoretic), doar prin dividende, la sfârşitul anului.
codul fiscal nu cunoaŞte ?munca dependent?"
Specialiştii spun că nu, mai degrabă o cale firească de a-ţi desfăşura activitatea. Legală! Pentru că la noi lipsesc cu desăvârşire reglementările privind munca dependentă. Nu există în Codul Fiscal, ba chiar s-a scos şi definiţia muncii dependente din normele metodologice. Gabriel Biriş susţine că în cele mai multe state europene există: "Dacă se îndeplinesc anumite condiţii, nu mai putem spune că eşti independent, ci dependent, iar toate evidenţele, inclusiv fiscale, sunt reconsiderate. La noi nu există definiţia muncii dependente şi contractele de prestări servicii pot fi folosite liniştit".
Munca dependentă presupune ca angajatorul să pună la dispoziţia prestatorului mijloacele de muncă - calculator, birou, maşină -, există concediu şi relaţii de subordonare - un şef. Ana Bontea, şefa Departamentului juridic al Consiliului Naţional al IMM-urilor, spune că este mai eficientă angajarea ca PFA, dar din ce în ce va fi limitată această opţiune. PFA-urile nu contribuie la unele fonduri, dar fac economii pentru că acestea nu cheltuie cu ei.
La sfârşitul lui 2004 erau înregistrate la ANAF 402.000 de persoane fizice autorizate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite