Continuă dezbaterile pe Ordonanţa creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmăreşte pe adevarul.ro dezbaterile pe Ordonanţa creditelor ce au loc începând cu ora 14.00 în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.

ORA 16.45 Comisia a respins amendamentul potrivit căruia consumatorului i se acordă, la cerere şi gratuit, un exemplar din proiectul de contract de credit, dar nu şi atunci când creditorul nu doreşte să încheie contractul de credit cu consumatorul. Gheţea a explicat că expresia este "nu poate", întrucât fiecare solicitant primeşte o ofertă de creditare, dar condiţionată, în cazul în care nu se respectă aceste condiţii, banca nu poate acorad creditul.

ORA 16.35 Deputaţii din Comisia Buget-Finanţe dezbat amandamentul adus de Comisia pentru industrii şi servicii şi de grupul parlamentar PDL potrivit căruia trebuie introdus un nou alineat la articolul 11 astfel încât informaţiile precontractuale să aibă forţă juridică obligatorie pentru creditor cel puţin 15 zile. Reprezentanţii ALB susţin că această prevedere ar obliga instituţiile de credit să-şi prelungească campaniile promoţionale.

Amendamentul a fost respins.

ORA 16.10 Deputaţii şi bancherii dezbat pe tema formei de prezentare a informaţiilor oferite consumatorului privind creditele. S-a admis amendamentul potrivit căruia informaţiile sunt furnizate pe hârtie sau alt suport durabil şi sunt redactate în scris, vizibil şi uşor de citit, fondul utilizat fiind Times New Roman, marimea de 12 p. Culoarea de fond a hârtiei trebuie să fie în contrast cu fontul.

ORA 15.55 Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Asociaţia de Leasing Bancar au adus un amandament Articolului 8, astfel încât orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit care indică o rată a dobânzii sau orice alte cifre referitoare la costul creditului pentru consumator trebuie să cuprindă informaţii potrivit informaţii potrivit prezentei secţiuni - rata dobânzii, valoarea totală a creditului, DAE, durata contractului şi altele. Membrii Comisiei Buget-Finanţe au respins amendamentul. 

ORA 15.45  Deputaţii din Comisia Buget-Finanţe dezbat articolul 7, punctele 17-19, privind definiţia comisionului de administrare, a comisionului unic şi a comisionului de analiză a dosarului. Comisia de industrii şi servicii a adus un amendament potrivit căruia comisionul unic trebuie să fie o sumă fixă percepută pentru serviciile aferente contractului de credit, prestat la solicitarea consumatorului, aceeaşi sumă fiind percepută tuturor consumatorilor cu acelaşi tip de credit.

Eugen Nicolaescu (PNL) susţine că impunerea perceperii aceluiaşi comision pentru anumite credite ţine de legislaţia bancară, iar amandamentul nu trebuie să intre în dezbatere şi nu va fi aprobat de liberali. "Propun să eliminăm aceste propuneri de amendamente. Propun să facem amendamente la legislaţia bancară până la 31 decembrie astfel încât lucrurile să fie cât mai clare", a spus Nicolaescu.


Membrii Comisiei Buget-Finanţe supun votului de principiu introducerea celor trei definiţii. Amendamentul a fost respins.

ORA 15.20 Comisia de Buget-Finanţe reia dezbaterile pe articolul 7 privind definiţia "consumatorului".  Reprezentanţii  Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor susţin că în categoria "consumator" ar trebui incluse şi asociaţiile de proprietari. Radu Gheţea, preşedintele ARB, susţine că prevederile nu ar trebui extinse, ci aduse cât mai aproape de consumator. 

Amendamentul a fost respins, prevederile Ordonanţei 50/2010 nu se vor aplica şi asociaţiilor de proprietari, definiţia consumatorului rămâne neschimbată - "persoană fizică ce acţionează în scopuri care se află în afara activităţii sale comerciale sau profesionale".

ORA 15.00 Membrii Comisiei Buget-Finanţe supun dezbaterii articolul 5 din OUG 50/2010 astfel încât caselor de ajutor reciproc să nu li se aplice decât strict prevederile din Directiva europeană 48/2008, nu şi cele care o exced. Amendamentul a fost aprobat.

ORA 14.50  Şeful Comisiei Buget-Finanţe propune ca Ordonanţa 50 să se aplice doar pentru creditele mai mici de 300.000 de euro. "Cred că cel care a contractat un credit de peste 300.000 de euro şi-a permis să-şi ia şi un avocat atunci când a semnat contractul, astfel încât să nu semneze ca un tânăr", a spus Viorel Ştefan.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, susţine propunerea lui Viorel Ştefan (PSD), ba chiar spune că plafonul stabilit ar trebui să fie mult mai mic, având în vedere că sunt foarte puţini consumatori care au contractat credite de peste 300.000 de euro.

Amendamentul formulat şeful Comisiei Buget-Finanţe, privind aplicarea prevederilor ordonanţei doar pentru creditele cu o valoare mai mică de 300.000 de euro, a fost respins.

Ştefan a venit cu o nouă propunere, ca plafonul să fie de 75.000 de euro, însă şi aceasta a fost respinsă de membrii Comisiei.

ORA 14.40  Viorel Ştefan, şeful Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, a anunţat la începutul şedinţei că a primit de la Consiliul Fiscal o hârtie prin care comunică că a solicitat Băncii Naţionale să emită o opinie privind Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori ar putea primi astăzi avizul Comisiei de Buget-Finanţe, după dezbaterea celor peste 100 de amendamente depuse de bancherii, Banca Naţională a României, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor şi grupurile parlamentare.

După avizul Comisiei Buget-Finanţe, actul normativ urmează să fie dezbătut în planul Camerei Deputaţilor şi să devină lege după promulgarea ei de către preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Comisiei Buget-Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat pentru „Adevărul" că se doreşte să se dezbată astăzi toate cele 126 de amendamente aduse actului normativ, însă şedinţa va continua şi mâine dacă discuţiile nu se vor finaliza astăzi. Întrebat dacă în cadrul dezbaterilor de astăzi se va ţine cont şi de ultimele declaraţii ale reprezentanţilor FMI şi ai Băncii Naţionale a României, privind modificarea ordonanţei pentru a se găsi un echilibru între clienţi şi bănci, Ştefan a spus: „Noi nu facem dezbateri pe baza declaraţiilor, ci a amendamentelor aduse. Niciuna dintre instituţii nu vrea să fie tranşantă. BNR nu a adus amandamente suplimentare".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite