Consumul de gaze va creşte cu 20% în următoarele zile. România are deja un deficit de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transgaz a solicitat furnizorilor de gaze să-şi majoreze cantităţile de gaze pentru zilele următoare, întrucât temperaturile vor coborî sub -10 grade, iar consumul la nivelul ţării va creşte cu 20%, au declarat, pentru „Adevărul", surse din sector. Totodată, în sector există deja un deficit de gaze, din cauza importurilor mai mici.

„Transgaz a atenţionat furnizorii să-şi suplimenteze cantităţile de gaze, pentru a nu exista probleme în alimentare. În următoarele zile, temperaturile vor coborî sub -10 grade, iar prognozele de consum făcute până acum vizau o medie de -5 grade. În aceste condiţii, ne aşteptăm ca, la nivelul ţării, consumul să ajungă la 60 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 50 de milioane, cât este normal. Deocamdată nu ar trebui să ne alarmăm, dar trebuie să fim prevăzători", au spus sursele citate.

Citiţi şi Ne pregătim de forţă majoră în alimentarea cu gaze.

Potrivit legislaţiei din domeniu, situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze este declanşată în cazul în care consumul creşte cu cel puţin 20% din cauza temperaturilor scăzute, la nivelul întregii ţări sau în zone însemnate ale ţării pentru perioade îndelungate de timp.

În aceste cazuri, pentru a fi asigurat consumul populaţiei, sunt limitate livrările către consumatorii industriali.

„Nu va fi cazul acum să declanşăm situaţia de urgenţă, pentru că, din prognozele pe care le avem în faţă în acest moment, situaţia nu va dura mai mult de sfârşitul acestei săptămâni", au mai spus sursele menţionate.

Potrivit altor reprezentanţi din domeniu, în sistem există deja un deficit de gaze din cauza importurilor mici, deficit care va creşte la 18-20 de milioane de metri cubi pe zi în zilele de joi şi vineri, când se aşteaptă temperaturi foarte scăzute. Regiunea Bucureştiului va fi cea mai afectată de presiunea scăzută.

Deficitul de gaze din sistem este cauzat de faptul că operatorii au importat mai puţin din cauza preţului mare. Este vorba în special de gazele ruseşti care intră în ţară prin conducta de la Isaccea (judeţul Tulcea).

În schimb, companiile utilizează la capacitate maximă conducta care aduce gaze din Ungaria (Szeged-Arad), unde preţurile sunt mai mici. Însă capacitatea conductei care vine din Ungaria este mult mai mică decât cea din estul ţării şi nu poate o poate suplini.

Meteorologii au emis astăzi o avertizare cod galben de ninsoare şi viscol pentru Bucureşti şi 30 de judeţe valabilă până joi, însă temperaturile scăzute se vor menţine până la finele săptămânii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite