Consumul de gaze al României şi importurile ating cote istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de gaze la nivel naţional a înregistrat ieri un nou nivel-record, ridicându-se la 71,5 milioane de metri cubi, din care importurile au reprezentat 17,5 milioane de metri cubi, potrivit Ministerului Economiei.

"Cantităţile au provenit din următoarele surse: producţie internă -31 milioane mc, extracţie din depozite - 23 milioane mc (gaze de producţie internă şi de import, stocate din timpul verii - n.r.), importuri - 17,5 milioane mc. Facem precizarea că producţia internă şi extracţia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel încât completarea consumului se face din import", se arată într-un comunicat al ministerului.

În cursul zilei de astăzi, alimentarea cu gaze naturale s-a desfăşurat în întreaga ţară fără probleme deosebite. Presiunile în sistemul naţional de transport au valori normale. Pentru următoarele zile sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale, astfel încât alimentarea consumatorilor să se deruleze fără sincope, au mai spus oficialii ministeriali.

Rusia ne dă din nou fiori reci

O ştire care a circulat astăzi pe agenţiile străine de presă ne-a dat fiori reci: Gazprom a început să reducă livrările de gaze către Europa, pentru a putea fi acoperit consumul foarte mare din Rusia, după ce temperaturile de acolo au scăzut până la minus 30 de grade.

Autorităţile din Italia au raportat o reducere a livrărilor cu 10%, însă Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie, a precizat că există suficiente gaze depozitate în Europa pentru a face faţă situaţiei.

Problema ne aminteşte de iarna 2009-2010, când, în urma unui conflict cu Ucraina, Rusia a închis robinetul de gaze către Europa timp de trei săptămâni. Un sfert din gazul europenilor provine din Rusia.

România nu este momentan afectată

Contactat de "Adevărul", directorul general al Transgaz, Florin Cosma, a precizat că importurile de gaze ruseşti în România nu au fost afectate de această decizie a Gazprom.

"Nu am primit niciun fel de notificare potrivit căreia livrările vor fi reduse în perioada următoare. Sperăm totuşi să nu apară astfel de cazuri", a spus Cosma.

Potrivit acestuia, importurile din acest moment ale României se ridică la 20 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 5-10 milioane, cât este importul într-o zi normală de iarnă.

Jumătate din aceste importuri vin în ţară prin conducta de la Isaccea, alte 8 milioane de metri cubi prin nord, pe la Medieşul Aurit, iar 2 milioane de metri cubi de gaze pe zi vin prin conducta Szeged-Arad.

"În momentul acesta, avem situaţia sub control, am echilibrat sistemul şi nu estimăm probleme pentru zilele următoare. Sperăm ca săptămâna viitoare să decurgă fără incidente precum reducerea livrărilor din Rusia", a adăugat Cosma.

Potrivit acestuia, cea mai mare cantitate de gaze care merge din Rusia spre Europa este transportată pe alte conducte decât cele prin care este alimentată România.

Industria ţării depinde de gazul de import

Mai mult de jumătate din consumul de gaze al industriei în luna februarie, mai exact 55%, va proveni din import, această pondere fiind încă un record pentru sistemul energetic românesc. Populaţia, în schimb, consumă doar 8% resurse ruseşti.

Potrivit unui document al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) privind structura amestecului de gaze interne/import pentru luna februarie, consumatorii noncasnici vor utiliza 55,1% gaze de import şi doar 44,9% de producţie internă.

Aceasta pentru ca ponderea de importuri pentru populaţie şi termocentrale să rămână 8%, astfel încât să nu fie majorată factura pentru consumatorii casnici.

Preţul gazelor de import este de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, adică de trei ori mai mult decât preţul celor autohtone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite