UPDATE Importurile de gaze au fost suplimentate din cauza gerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorul de gaze GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud, estimează un consum de gaze mai mare cu 16% astăzi, din cauza gerului. Compania spune că a suplimentat importurile de gaze, măsură care va trebui recunoscută în preţul final către consumatori. La rândul său, E.ON a suplimentat achiziţiile din producţia internă şi din import.

„Ca şi în anii precedenţi, în sezonul 2011/2012, GDF Suez Energy România şi-a îndeplinit obligaţiile privind cantitatea de gaze naturale înmagazinată, astfel încât să fie asigurată continuitatea livrărilor către clienţii săi rezidenţiali şi industriali", au declarat, pentru „Adevărul", reprezentanţii companiei.

„În egală măsură, importurile directe de gaze naturale din diferite surse, atât prin interconexiunea Arad-Szeged, cât şi prin conducta din Ucraina, prin Issacea, au crescut în mod corespunzător pentru a face faţă valului de frig din zilele următoare. Astfel, estimăm o creştere a consumului clienţilor GDF Suez Energy România de la un volum de 189 GWh/zi la un volum de 220 GWh/zi în data de 25 ianuarie.

Toate aceste măsuri constituie un efort financiar important din partea companiei, care va trebui recunoscut în preţul final către consumatori", au mai spus oficialii GDF Suez.

UPDATE

La rândul lor, oficialii E.ON au precizat, pentru "Adevărul" că şi eu au majorat importurile în aceste zile.

"În sezonul rece, din cauza temperaturilor scăzute, consumul de gaze naturale creşte considerabil. Această cerere de gaze naturale este mai mare decât volumele disponibile din producţia internă curentă sau din import. Din acest motiv, furnizorii de gaze trebuie să procure în avans - atât din surse interne, cât şi din import - cantităţile necesare pentru acoperirea vârfurilor de consum şi, de asemenea, să le înmagazineze în depozitele subterane.

În acest sens, pentru ciclul 2011- 2012, E.ON a asigurat cantităţile necesare de gaze naturale pentru a fi extrase din depozitele subterane şi utilizate în scopul acoperirii vârfurilor de consum în perioada de iarnă.

Adiţional, pentru a preveni apariţia unor dezechilibre generate de consumul crescut de gaze naturale pe fondul temperaturilor foarte scăzute din ultima perioadă, E.ON a suplimentat volumele de gaze naturale achiziţionate în mod curent din surse interne şi din import", au precizat reprezentanţii companiei.

Ei au adăugat că temperaturile scăzute din ultima perioadă nu au pus până în prezent probleme în asigurarea cantităţilor necesare clienţilor companiei.

"E.ON monitorizează atent evoluţia consumurilor de gaze naturale şi este pregătită să aplice, dacă situaţia o impune, împreună cu operatorii de pe piaţă, măsurile necesare pentru a putea fi asigurată continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale. Obiectivul principal al E.ON este asigurarea securităţii furnizării gazelor naturale de-a lungul întregului an pentru toate categoriile de consumatori. Prioritari sunt clienţii consumatori casnici, instituţiile care asigură asistenţă medicală, de învăţământ, de asistenţă socială, centrale termice precum şi celelalte instituţii publice de la nivel central şi local", se mai arată în răspunsul E.ON.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite