Consumatorii Distrigaz Sud vor fi protejati de scumpirile la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pretul gazelor la consumatorii finali va creste cu doar 2 la suta

Privatizarea Distrigaz Sud este in avantajul consumatorilor, a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului (MEC). Consumatorii casnici nu vor simti in mod direct efectele privatizarii, pretul la gaze urmand sa fie reglementat in continuare de autoritatea in domeniu. Practic, acest proces nu va conduce la cresteri mari de preturi la gazele naturale, potrivit asigurarilor venite din partea reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Din contra, in urma privatizarii Distrigaz Sud, gazele se vor scumpi cu doar doua procente. Dan Pantilie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a anuntat, recent, ca in urmatorii trei ani preturile de distributie vor creste cu 10% pe an, influenta in pretul final la consumatori fiind minima. "Pretul final al gazelor livrate populatiei va creste cu doar 2%", a declarat Pantilie. Initial, investitorii interesati de Distrigaz Sud au solicitat o majorare anuala a tarifelor de 25%, in urma negocierilor acceptand totusi o crestere a tarifelor de distributie de doar 10%. "Investitorii vor dori, desigur, sa creasca tarifele. Dar, dupa ce ANRGN va reglementa tarifele pentru prima perioada de trei ani, acestea nu pot fi crescute haotic, indiferent ce-si doreste viitorul actionar", a mai subliniat presedintele Autoritatii, Dan Pantilie. "Prin investitiile facute de Distrigaz Sud in schimbarea conductelor si prin masurile luate de minister in aceasta directie, populatia va suporta mai usor orice crestere a pretului gazelor", a dat asigurari, la randul sau, Liviu Duinea, director general al Distrigaz Sud. Companiile care isi disputa Distrigaz Sud sunt: ENEL-Italia, Gaz de France, Ruhrgas-Germania si Gazprom Rusia. Comisia de negociere, impreuna cu consultantul analizeaza in prezent documentele de participare depuse de investitori. Ministerul Economiei si Comertului a comunicat ca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Economie urmeaza sa deschida si sa evalueze ofertele financiare, dupa care va comunica public oferta finala castigatoare.
In 2007, pretul gazelor va fi aliniat la cel european
Cresterea pretului gazelor nu este generata de privatizare. Pentru integrarea Romaniei in piata unica europeana este insa necesara deschiderea pietei gazelor, respectiv liberalizarea completa a acesteia pana in 2007. Ceea ce inseamna ca preturile de valorificare a gazelor naturale din productia interna trebuie aliniate pana in 2007 la preturile practicate pe piata europeana. Presedintele ANRGN a prezentat un grafic de crestere a preturilor pentru populatie. Astfel, in decembrie 2004, cresterea va fi de 0,138 $/mc, la finele anului 2005 - de 0,165 $/mc, in decembrie 2006 - de 0,18 $/mc si in iulie 2007 - 0,19 $/mc. Astfel ca pretul mediu al gazelor la consumatorii finali va ajunge anul acesta la 145$/1000mc, urmand ca anul viitor sa creasca pana la 160$/1000mc si in 2007 la 180$/1000mc.
Din 2005, abonament lunar la gaze
Reprezentantii MEC afirma ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va conduce la alinierea preturilor la utilitati, pentru ca acestea sa devina competitive pe piata unica. "Incepand de anul viitor, se vor opera modificari ale metodologiei de calcul al tarifelor si costurilor in sectorul gazelor naturale", a anuntat Ministerul Economiei. Deja a fost elaborata o noua metodologie de calcul al preturilor si tarifelor la gaze. De la 1 ianuarie 2005, consumatorii de gaze naturale vor plati o factura lunara, ce va fi stabilita in functie de consum, precum si o taxa fixa, asemanatoare abonamentelor practicate de catre societatea Electrica. Tarifele vor fi insa stabilite diferit. Pe langa abonamentul lunar, care va fi platit de fiecare categorie de consumatori, se va adauga o componenta variabila, in functie de cantitatea consumata. Atat abonamentul, cat si componenta variabila vor fi stabilite de ANRGN. Pentru populatie va exista un singur tip de abonament deoarece diferentele de consum pentru clientii casnici nu sunt semnificative.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite