Construiţi-vă sediul firmei pe credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre marile probleme ale multor firme aflate la început de drum este lipsa unui sediu adecvat activităţilor curente. Băncile comerciale oferă, din surse BERD, credite special constituite

Una dintre marile probleme ale multor firme aflate la început de drum este lipsa unui sediu adecvat activităţilor curente. Băncile comerciale oferă, din surse BERD, credite special constituite tocmai pentru finanţarea construcţiei sediilor de firmă.
În categoria solicitanţilor eligibili pot intra firmele cu cel mult 100 de angajaţi, aflate în proprietate majoritar privată, deţinute de rezidenţi români.
Pe lângă construirea şi amenajarea sediului societăţii, beneficiarii mai pot folosi banii astfel împrumutaţi pentru cumpărarea de materie primă, finanţarea stocului de marfă sau pentru capital de lucru (pe termen scurt). În cazul creditelor pe termen mediu, acestea pot fi utilizate la achiziţia de echipamente, instalaţii, hale de producţie, mijloace de transport etc. De asemenea, este posibilă orice combinaţie între acestea. Destinaţiile care nu se acceptă sunt: refinanţările; activităţile excluse de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare); producţia de alcool, armament sau muniţie; investiţiile financiare; speculaţiile valutare, mobiliare sau imobiliare.
Durata creditului poate fi între o lună şi patru ani, în funcţie de destinaţie, proiect şi de capacitatea de rambursare lunară a firmei împrumutate. Se poate acorda şi o perioadă de graţie, de maximum şase luni, dar numai în funcţie de proiectul finanţat.
Împrumutul poate avea o valoare cuprinsă între minimum 10.0000 USD, respectiv 10.000 de euro, şi maximum 200.000 de euro sau echivalentul în USD.
Contribuţia solicitantului la finanţarea proiectului trebuie să fie de cel puţin 30% din valoarea totală, pentru activităţi noi şi pentru societăţile nou-înfiinţate, respectiv de minimum 15% din valoarea proiectului pentru dezvoltarea activităţilor curente. Finanţatorul aminteşte că o sursă acceptabilă pentru contribuţia beneficiarilor este numerarul rezultat din afacere, contribuţia urmând a se vărsa cel târziu în momentul finanţării proiectului.
Ca garanţii se acceptă activele din patrimoniul firmei, imobile comerciale sau personale, iar în condiţii speciale - bunurile achiziţionate din împrumut. Se mai pot accepta şi combinaţii diferite între acestea. Valoarea garanţiilor trebuie să fie cu 20% peste valoarea împrumutului şi dobânzile primelor trei luni, în baza evaluării băncii. În România, administratorul fondurilor BERD destinate acestor împrumuturi este Banca Transilvania.
Dobânda se va calcula după formula: LIBOR/EURIBOR la 3 luni + marja (5-8%), aplicată la sold. Marja se stabileşte după o grilă de indicatori financiari referitoare la situaţia prezentă şi la performanţele previzionate.
Rambursarea împrumutului se face în rate lunare egale, plus dobânda la sold, cu posibilitate de plată înainte de scadenţă. Anticipaţia plăţii se va face cu un preaviz de 15 zile lucrătoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite