Constructorilor români le intră în conturi 10 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul acestui an, aproximativ 10 miliarde de euro ar urma să fie investite în piaţa autohtonă a construcţiilor, prognozează specialiştii. Furia investiţiilor se va înteţi mai

Până la sfârşitul acestui an, aproximativ 10 miliarde de euro ar urma să fie investite în piaţa autohtonă a construcţiilor, prognozează specialiştii. Furia investiţiilor se va înteţi mai ales în ultimele luni ale lui 2006, un teren încă sigur înainte de intrarea în Uniunea Europeană, mai ales în privinţa preţurilor, care ar putea creşte accelerat. Cu toate că firmele străine de construcţii reprezintă doar 7% din numărul total al companiilor din domeniu, ele fac legea în infrastructură, datorită puterii financiare. În acelaşi timp, românii conduc detaşat în domeniul investiţiilor hidroenergetice. Mai rămâne problema spinoasă a găsirii forţei calificate de muncă.
Companiile din construcţii au început să apese puternic pe acceleraţie, cu cinci luni înainte de integrarea în Uniunea Europeană. "Piaţa construcţiilor va creşte cu 20% până la sfârşitul anului, faţă de prognoza oficială de 10%", estimează reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Construcţii "Familia". În cifre, nu mai puţin de 10 miliarde de euro vor fi investite până la sfârşitul anului în drumuri şi autostrăzi, amenajări hidrotehnice, blocuri de sticlă pentru companii şi turnuri pentru locuit, dar şi hale şi depozite spaţioase. Asta, după ce prima jumătate de an a înghiţit un sfert din această sumă. Constructorii explică această efervescenţă a investiţiilor şi prin prisma creşterii preţurilor la materialele de construcţii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană. De altfel, acestea sunt şi domeniile pe care se bat constructorii, fără a-şi împărţi însă frăţeşte o piaţă în care sunt înregistrate oficial peste 83.000 de companii, după cum relevă datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Investiţiile hidroenergetice, 100% româneşti
Dacă firmele italiene le-au luat faţa celor autohtone în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, care deţin mai bine de o treime din totalul pieţei construcţiilor, românii şi-au luat revanşa în privinţa investiţiilor hidroenergetice cu amenajări hidrotehnice. "Acesta este un domeniu exclusiv românesc, care atrage sume mari. Este un semn că investitorii români s-au adaptat perfect la cerinţele pieţei", spune Emilian Ciongaru, secretarul general al sindicatului din construcţii. El spune că numai aducţiunea de pe Valea Jiului, o investiţie făcută anul trecut de Hidroelectrica, a costat în jur de 300 milioane euro. La aceasta se adaugă alte asemenea lucrări mari, cum sunt cele din bazinul Siretului, cele de pe cursul superior şi inferior al Oltului ori din bazinul Argeşului.

Pe piaţa construcţiilor civile e loc pentru toţi
Într-un singur sector se pare că nu există încă un lider al investiţiilor - cel al construcţiilor civile şi industriale, dezvoltat deopotrivă cu bani româneşti şi străini. Pe piaţa construcţiilor rezidenţiale, de exemplu, proiectele dezvoltate de firmele româneşti variază între 2 şi 30 milioane de euro, "însă sunt suficient de multe pentru a compensa sumele mari investite de grupurile străine de firme", ne-a declarat Leonard Buianu, directorul de vânzări al companiei Triumf Construct. Mult mai mari ca valoare sunt proiectele de clădiri de birouri, domeniu în care fondurile de investiţii străine şi-au făcut simţită prezenţa.

Deficit de muncitori calificaţi
Construcţiile reprezintă unul din domeniile care suferă din cauza migraţiei forţei de muncă spre alte ţări. Chiar dacă statisticile relevă o creştere a numărului de angajaţi, patronii se plâng că nu mai găsesc muncitori calificaţi, deficitul ridicându-se la 20%, potrivit organizaţiei sindicale "Familia". "Situaţia s-ar putea normaliza odată cu saturarea pieţei europene a construcţiilor, dar şi în momentul în care salariile, care acum sunt în medie de 700 lei, vor deveni motivante", cred constructorii.

5,1% din firmele străine fac afaceri în construcţii
Investiţiile străine sunt prezente, în acest sector, printr-un număr de 6.385 societăţi (5,1% din totalul firmelor cu participare străină), potrivit datelor înregistrate la ONRC. Valoarea totală a capitalului social subscris în aceste companii este de 227,8 milioane de euro (1,7% din total) - sold existent la sfârşitul lunii iunie 2006.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite