Constructorii de locuinţe merg către clasa de mijloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

preţurile, cuprinse între 600 şi 1.000 euro/mp în cazul apartamentelor noi, au un cuvânt greu de spus. Timişoara se dezvoltă spre nordEvoluţiile din ultimii ani i-au convins pe constructorii

preţurile, cuprinse între 600 şi 1.000 euro/mp în cazul apartamentelor noi, au un cuvânt greu de spus.

Timişoara se dezvoltă spre nord
Evoluţiile din ultimii ani i-au convins pe constructorii de locuinţe că trebuie să-şi reorienteze afacerile spre alte zone. Cum terenuri libere în interiorul oraşelor sunt din ce în ce mai puţine, periferiile au devenit ţinta spre care s-au îndreptat banii investitorilor. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, la Timişoara, unde complexurile rezidenţiale moderne s-au dezvoltat spre ieşirea din oraş, mai ales pe zona de nord. Anca Vlad, directorul companiei timişorene Imo Serv Grup, ne-a declarat că cele mai multe locuinţe sunt vândute încă din faza de proiect, în special cele bine poziţionate. Sunt şi cumpărători care preferă să achiziţioneze o locuinţă parţial finisată, atraşi de preţurile mici, de aproximativ 600 euro/mp (exclusiv TVA), dar şi de libertatea de a personaliza interiorul locuinţei. "Cumpărătorii trebuie să ştie că locuinţa nu are gresie, faianţă, uşi interioare sau obiecte sanitare. Dacă se adaugă la factură şi aceste amenajări, se ajunge la nivelul de 800-1.000 euro/mp", explică Anca Vlad. Ea spune că în următorii doi ani sunt aşteptate pe piaţa timişoreană în jur de 1.000 asemenea locuinţe.

Periferia Bucureştiului costă 700 euro/mp
Locuinţe de maximum 700 euro/mp sunt şi în vecinătatea Capitalei, pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte, unde compania Triumf Construct va finaliza trei blocuri cu patru etaje plus mansardă, ne-a declarat Leonard Buianu, directorul de vânzări al companiei de construcţii. Specialiştii atrag însă atenţia că afacerile cu blocuri sunt condiţionate în mare măsură de racordarea la utilităţi. "Asemenea proiecte dublează, practic, valoarea investiţiei. În aceste condiţii, numai parteneriatele public-private sunt singura soluţie", spune Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar din România.

Clasa medie, sursă de venit pentru investitorii imobiliari
Cererea cea mai mare de construcţii noi vine din partea clasei de mijloc în formare, caracterizată prin accesul la venituri mai mari şi credite ipotecare. Specialiştii apreciază că ponderea lor în piaţă este de aproximativ 45%. Acesta este şi motivul care i-a convins pe investitori să se reorienteze către businessul de talie medie, după ce cererea pentru imobile de lux a fost acoperită.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite