Constructorii, de cinci ori mai câştigaţi decât industriaşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul semestru, cifrele de afaceri au crescut cu peste 33% în construcţii, 16% în retail, 11% în servicii şi 6,3% în industrie Evoluţia firmelor româneşti din prima jumătate a

În primul semestru, cifrele de afaceri au crescut cu peste 33% în construcţii, 16% în retail, 11% în servicii şi 6,3% în industrie

Evoluţia firmelor româneşti din prima jumătate a acestui an arată că în construcţii şi comerţ se obţin performanţe mai bune decât în servicii sau industrie.

Din datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), referitoare la cifrele de afaceri realizate în primul semestru al acestui an, reiese că în construcţii şi comerţul cu autovehicule se regăsesc cele mai performante firme. Afacerile acestora au crescut, în medie, cu 33,2%, respectiv cu 28,5% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

La polul opus se găsesc companiile din industria extractivă şi din domeniul producţiei bunurilor de uz curent (unelte de mână, scule şi dispozitive), ale căror cifre de afaceri au scăzut cu 4,9%, respectiv cu 4,4% în primul semestru.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primul semestru cu 16%, comparativ cu perioada similară din 2007, potrivit INS. Avansul provine atât din vânzarea de produse nealimentare, sector care a crescut cu 18,9%, cât şi din vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun, în acest caz majorarea fiind de 12,8%.

Serviciile şi industria vin cu greu din urmă

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca şi pentru comerţul cu carburanţi auto, a crescut în medie cu 28,5%, în primul semestru din 2008 faţă de primele şase luni din 2007.

Cea mai importantă creştere a cifrei de afaceri au înregistrat-o firmele din comerţul cu autovehicule, motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, cu un plus de 34,4%. În cazul companiilor profilate pe comerţul cu amănuntul al carburanţilor auto, media cifrelor de afaceri a crescut cu 19,5%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă pentru populaţie, volumul cifrei de afaceri a crescut cu 11%, iar în industrie - cu 6,3%. Dintre domeniile mai dinamice ale industriei prelucrătoare s-au remarcat, în primul semestru, producţia de bunuri de capital, unde media cifrelor de afaceri a fost cu 16,8% şi industria energetică (+16,6%). Industria prelucrătoare, per ansamblu, a avut o creştere a vânzărilor de 3,9% în primul semestru.

Topul cifrelor de afaceri

1. Construcţii +33,2%
2. Comerţ auto +28,8%
3. Comerţ cu produse nealimentare +18,9%
4. Producţia bunurilor de capital +16,8%
5. Energie +16,6%
6. Retail +16%
7. Comerţ alimente +12,8%
8. Industrie +6,3%
9. Producţia bunurilor intermediare +4,8%
10. Producţie electrocasnice +1,8%

* Procentajul de creştere a vânzărilor din primul semestru 2008 faţă de aceeaşi perioadă din 2007

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite