Construcţiile s-au prăbuşit în primul trimestru, afectând revenirea PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea în construcţii a scăzut, în primul trimestru, cu 17,3%, fiind principala ramură care a contribuit la contracţia PIB cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Industria a fost singurul sector care a înregistrat creştere, potrivit datelor INS.

În serie brută, industria a înregistrat o creştere a volumului de activitate de 4,2% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Pe lângă scăderea puternică a sectorului construcţiilor, s-au înregistrat reduceri mai mici în agricultură, în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii.

Ca urmare a evoluţiei negative pe ansamblul economiei, s-a redus şi volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, astfel că impozitele nete pe produs au înregistrat o scădere cu 10,7%.

Din punct de vedere al utilizării PIB, cererea internă a scăzut cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, în principal pe fondul reducerii cu 28,9% a investiţiilor.

Consumul final total s-a diminuat cu 4%, ca urmare a unui volum mai mic cu 4,8% al cheltuielilor efectuate de gospodării. Volumul cheltuielilor pentru consum final al administraţiilor publice s-a diminuat cu 1,8%.

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite