Construcţiile duduie doar în statistici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finele anului trecut, România a consemnat cea mai mare creştere din UE.

În ciuda faptului că, în trimestrul al patrulea faţă de cel de-al treilea din 2011, România a consemnat cea mai mare creştere din regiune la volumul lucrărilor de construcţii şi a reprezentat cea mai bună perioadă din an pentru constructorii români, sectorul nu îşi revine.

Creşterea de la sfârşitul anului de 5,8%, anunţată de Eurostat, se explică, în opinia specialiştilor din piaţă, prin achitările facturilor de la sfârşit de an.„Creşterea înregistrată de sectorul construcţiilor în ultimul trimestru din 2011 se justifică prin faptul că la sfârşitul anului s-au plătit lucrările din tot sezonul de construcţii. Dar statistica este relativă, mai ales că vorbim de comparaţii între trimestre", a declarat pentru „Adevărul" Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

În viziunea preşedintelui Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, evoluţia bună anunţată de Eurostat este justificată deoarece trimestrul al patrulea a fost mai consistent decât celelalte trei. „Au fost, de asemenea, proiecte de infrastructură şi am avut vreme bună, astfel încât s-a lucrat până în luna decembrie", a arătat Plosceanu.

În 2011, sectorul construcţiilor a fost sub nivelul anului 2010. „Anul trecut, cifra de afaceri a companiilor din construcţii a fost de 9,3 miliarde de euro, cu 4% mai mică decât în 2010 când firmele au avut vânzări de 9,7 ­miliarde de euro", a subliniat preşedintele ARACO.

Viitorul nu sună tocmai bine

În ceea ce priveşte evoluţia sectorului de construcţii din acest an, Georgescu a spus că nu sunt şanse mari pentru creşteri deoarece nu există finanţare. „Până nu vom avea politici guvernamentale care să ajute finanţarea, nu putem vorbi de creşteri", a completat Claudiu Georgescu. Preşedintele APMCR consideră că proiectele de infrastructură se vor realiza în momentul în care banii publici nu se vor mai cheltui pe piscine, parcuri şi patinoare. 

infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite