Construcţiile şi serviciile vor atrage cei mai mulţi angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul mediu brut va ajunge la aproape 2.100 lei peste şapte ani

va modifica faţă de situaţia din prezent. Mai mult, numărul total al angajaţilor din sectoarele economie, precum şi salariul mediu brut ar putea evolua pe un trend crescător. Un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) indică faptul că, la nivelul anului 2013, economia naţională ar putea avea aproape 5,1 milioane de angajaţi cu forme legale, salariul mediu brut fiind estimat la aproape 2.100 lei noi.
37% din totalul salariaţilor lucrează în industrie
Iar majorarea numărului de lucrători va fi înregistrată în sectorul serviciilor şi cel al construcţiilor. În schimb, în industrie s-ar putea reduce totalul salariaţiilor. Motivul principal ţine de faptul că principalele motoare de dezvoltare ale economiei naţionale sunt reprezentate de construcţii şi servicii, ritmul de creştere al acestor domenii fiind peste media Produsului Intern Brut. Astfel, dacă în momentul de faţă, circa 37% din totalul salariaţilor la nivel naţional lucrează în domeniul industrial, studiul CNP arată că ponderea s-ar putea reduce cu circa două puncte procentuale până în anul 2013 (în perioada 2012-2014 România ar putea adopta euro). În schimb, scăderea va fi compensată, pe de o parte, de majorarea cu aproape un punct procentual a ponderii lucrătorilor din construcţii, iar pe de altă parte, de sporirea numărului de salariaţi din ramura serviciilor, fiind posibil ca totalul acestora să reprezinte, peste şapte ani, circa 53,7% din totalul lucrătorilor în economie, faţă de aproximativ 53% în momentul de faţă.
Nu în ultimul rând, studiul CNP subliniază faptul că necesitatea investiţiilor în agricultură ar putea conduce la modernizarea producţiei, rezultând şi o majorare a numărului de salariaţi.
400.000 de locuri de muncă, ocupate de pensionari
În schimb, totalul persoanelor ocupate în agricultură, dar care nu primesc salarii, s-ar putea reduce pe fondul trecerii acestora în alte categorii de ocupaţii, cum ar fi cea a lucrătorilor pe cont propriu. Intrarea României pe piaţa forţei de muncă a Uniunii Europene va creşte mobilitatea salariaţilor, ţara noastră atrăgând şi pierzând lucrători. Studiul realizat de Comisia Naţională de Prognoză arată faptul că România ar putea avea o poziţie echilibrată în procesul mişcărilor din piaţa forţei de muncă. Astfel, situaţia demografică din momentul de faţă va influenţa evoluţia populaţiei totale. Estimările CNP arată faptul că numărul locuitorilor s-ar putea diminua anual cu circa 0,4 puncte procentuale, structura pe vârste a populaţiei fiind caracterizată de continuarea procesului de îmbătrânire demografică. De aceea, sursa de formare a ofertei de forţă de muncă va fi influenţată de soldul mişcării migratorii externe. Mai mult, studiul CNP subliniază că oferta din piaţa forţei de muncă se va menţine sub cererea existentă. Motivul ţine de faptul că numărul celor care nu vor să intre în piaţa forţei de muncă va rămâne ridicat. Ca urmare, estimările arată că, în anul 2013, aproape 400.000 locuri de muncă vor fi ocupate de persoane fie cu vârsta peste 65 ani, fie din alte state.

Dublarea PIB până la momentul adoptării euro
Produsul Intern Brut s-ar putea dubla în perioada 2006-2013. Astfel, pentru anul curent, estimările indică un nivel al PIB de circa 330 miliarde de lei noi. Iar dacă ritmul de creştere al economiei va fi apropiat de potenţialul de 6% şi procesul de dezinflaţie va continua, atunci anul 2013 ar putea consemna un PIB de peste 650 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă, chiar şi la cursul actual de schimb, un Produs Intern Brut pe locuitor de aproape 10.000 euro, nivel comparabil cu situaţia actuală din alte state ale Europei Centrale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite