Constructiile la negru, cu peste 25% mai ieftine decat cu acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea lucrarilor de constructii a atins nivelul de 33.142,1 miliarde de lei in primele trei luni ale acestui an, ceea ce a insemnat un salt de 3,1% fata de perioada similara a anului trecut,

Valoarea lucrarilor de constructii a atins nivelul de 33.142,1 miliarde de lei in primele trei luni ale acestui an, ceea ce a insemnat un salt de 3,1% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Cifrele indicate de INS se refera insa la sumele oficiale, adica la banii curati, pentru ca statisticile nu iau in calcul si munca la negru din domeniul constructiilor, care reprezinta aproximativ 35%, potrivit unor surse din piata. Spre exemplu, oficial, costurile de executie/mp la rosu (fara finisaje si instalatii) sunt cuprinse intre 180 si 225 euro, in timp ce "la mica intelegere" metrul patrat coboara pana la 135 de euro, adica o economie de peste 33% la buzunarul clientului. Pentru metrul patrat la cheie (cu tot cu finisaje si instalatii), firmele de constructii care respecta legea cer sume cuprinse intre 400 si 450 de euro, in timp ce la negru aceeasi operatie costa 300-325 de euro/mp.
Romanii se grabesc sa construiasca de teama preturilor europene
Indiferent ca si-au construit casele cu firme in regula ori apeland la echipe de meseriasi buni la toate, mai multi romani s-au mutat in casa noua in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Un numar de 4.161 de noi locuinte au fost terminate in primele trei luni ale anului 2005, fata de 3.436 in acelasi interval din anul precedent. Majoritatea caselor romanilor sunt ridicate din bani privati, iar numarul celor care vor prefera sa investeasca in segmentul rezidential in urmatoarea perioada va creste, sunt de parere reprezentantii firmelor de constructii. De vina sunt si majorarile de preturi pe care le va aduce piata unica, asteptate cu teama de multi dintre romani. Spre exemplu, mana de lucru romaneasca in domeniul constructiilor costa astazi aproximativ 2,4 euro/ora, in timp ce in Europa, un muncitor castiga cel putin 4,5 euro/ora de munca. Diferentele sunt semnificative si in cazul costului manoperei la rosu: 40-60 euro/mp in Romania, fata de 80-100 euro/mp in Europa.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite