Construcţiile din chirpici, interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vor fi acceptate doar lucrările cu materiale certificate şi personal calificat

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) va demara o serie de negocieri pentru a prezenta amendamentele Asociaţiei la proiectul Codului Construcţiilor. "Dacă va fi adoptat Codul, nicio construcţie nu va mai putea fi ridicată fără autorizarea primăriei, iar materiale precum chirpici şi paiantă nu vor mai fi acceptate", afirmă liderii ARACO.
"Considerăm că elaborarea unui Cod al Construcţiilor este necesară şi oportun, dar forma finală a acestui proiect va trebui realizată în colaborare cu patronatele din domeniu", a declarat, ieri, preşedintele interimar al ARACO, Laurenţiu Plosceanu. Codul "tratează insuficient problematica procesului de execuţie a lucrărilor, precum şi atribuţiile antreprenorilor generali şi ale şefilor de şantier". ARACO va propune ca reglajul TVA să nu se mai facă la facturarea lucrărilor, ci la încasarea producţiei, pentru a se evita decalajele mari dintre execuţia şi plata efectivă a construcţiei. În plus, asociaţia patronală intenţionează să propună perceperea unei cote de TVA reduse, de 5%, pentru proiectele cu caracter social, după modelul Angliei sau Franţei.
Ce va fi în 2007?
Piaţa construcţiilor va fi marcată, anul viitor, de o creştere a preţurilor materialelor cu 5-6%, reducerea fenomenului de muncă la negru şi oprirea activităţii unor firme, au arătat liderii ARACO. Potrivit acestora, aproximativ 25% din firmele de construcţii îşi vor opri activitatea, în 2007, întrucât nu vor avea fonduri pentru rezolvarea problemelor de mediu, asigurarea unei lucrări de calitate şi calificarea personalului. Este posibil, în schimb, să fie înfiinţate multe firme mici şi mijlocii, cu până la zece angajaţi, specializate pe diverse segmente reduse de lucrări.
Lucrările de construcţii, cu 10% mai scumpe
Preţurile materialelor de construcţii vor creşte cu 5-6%, urmând tendinţa de creştere a inflaţiei prognozată pentru anul viitor, însă oscilaţiile de preţ vor fi determinate de evoluţia tarifelor la energie, a mai spus Plosceanu. Directorul general al ARACO, Viorel Gavrilă, a estimat că lucrările de construcţii se vor scumpi cu aproximativ 10%, iar fondurile suplimentare atrase de constructori vor permite majorarea salariilor muncitorilor la un nivel comparabil cu cel din statele Uniunii Europene, în următorii doi ani.
Consorţiu pentru câştigarea unor licitaţii importante
Un grup format din nouă firme româneşti de construcţii au încheiat negocierile pentru constituirea unui consorţiu care va participa la licitaţiile pentru proiectele mari de infrastructură. Cele nouă companii sunt: Aedificia Carpaţi, Baduc, Construcţii Hidrotehnice Iaşi, INSPET, Metroul SA, SCIT Impex, STIZO, TIAB şi Tungal Metrou.
"În cadrul acestui cluster (grup, n.r.), firmele îşi vor conexa capabilităţile tehnice, umane şi financiare pentru a putea participa, începând cu 2007, la licitaţiile care vor avea loc în România", a afirmat şeful ARACO, Laurenţiu Plosceanu. Negocierile au început în luna septembrie, iar în structura iniţială a consorţiului figurau 11 firme, numărul acestora extinzându-se la 14, în luna noiembrie.

BNR iniţiază o taxă pe tona de agregate minerale
Într-un proiect normativ elaborat de Banca Naţională a României, consultat de conducerea ARACO, se arată că în România s-ar putea introduce o "taxă de 2,5 euro pe tona de agregate minerale". Ca reacţie la această iniţiativă, conducerea ARACO a declarat că impactul asupra pieţei va fi "distorsionant", suma de 2,5 euro fiind prea mare. "Un nivel al taxei de 0,5 euro/tonă ar fi suportabil", ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite