Construcţia gazoductului dintre România şi Bulgaria începe în câteva săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria şi România sunt pe punctul de a începe, în următoarele săptămâni, construcţia conductei care va uni sistemele de gaze dintre cele două ţări, a declarat astăzi ministrul bulgar de resort, Traicho Traikov, transmite agenţia de ştiri Novinite.

Potrivit oficialului, în al treilea trimestru al anului vor începe şi lucrările conductei dintre Bulgaria şi Grecia.

Bulgaria este dependentă în proporţie de peste 95% de gazele ruseşti.

Traikov a adăugat că Bulgaria doreşte să semneze un memorandum cu Turcia, care va constutui baza pentru o viitoare conductă de gaze între cele două ţări.

Bulgaria speră să primească fonduri europene pentru interconectorul cu Turcia.

Până acum, Comisia a finanţat cu 9 milioane de euro conducta dintre România şi Bulgaria şi cu 45 de milioane de euro gazoductul dintre Bulgaria şi Grecia. Totodată, Bulgaria a primit 2,5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate al interconectării cu Serbia.

UE îşi doreşte ca, până în 2014, toate statele să fie conectate între ele, iar fluxul de gaze să poată fi posibil în ambele sensuri. Măsura este necesară pentru asigurarea securităţii energetice în blocul comunitar.

În iarna 2009, când Rusia a oprit robinetul de gaze în urma unui conflict cu Ucraina, au avut de suferit ţări precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite