Mihai David a fost obligat să-şi dea "demisia de onoare" de la Hidroelectrica la comandă politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administratie al Hidroelectrica a aprobat astăzi eliberarea din funcţie a directorului general, Mihai David, în urma demisiei, şi numirea lui Constantin Trihenea în acest post începand cu 1 ianuarie 2011, a anunţat Ministerul Economiei într-un comunicat de presă.

"Până la acea dată, între domnul Mihai David şi domnul Constantin Trihenea va avea loc predarea-primirea mandatului de director general", se mai arată în comunicat.

Citiţi şi: Nuclearelectrica va ataca cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti de a respinge înfiinţarea Electra

"De fapt, David a fost obligat să renunţe la această funcţie, să-şi dea demisia de onoare, dacă se poate spune aşa. A fost o comandă politică", ne-au declarat astăzi surse din companie, explicând despre ce fel de demisie este vorba.

Ieri, ziarul "Adevărul" a publicat în exclusivitate faptul că, de la 1 ianuarie, Mihai David va fi înlocuit de Constantin Trihenea, după cum ne-au declarat mai multe surse ministeriale, care au precizat că toate documentele necesare erau deja semnate.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, acoperind peste o treime din producţia naţională. Ministerul Economiei deţine 80% din acţiunile companiei, iar directorul general al Hidroelectrica este numit prin ordin de ministru.

Astfel că funcţia de conducere în această companie a fost atribuită pe criterii politice de cele mai multe ori. Mihai David, care a primit acest post în urma propunerii PSD, când acest partid se afla în arcul guvernamental, a rămas totuşi la conducerea companiei chiar şi după ce social-democraţii s-au retras în opoziţie.

Deşi criticile la adresa lui au curs lanţ, şi din partea PDL, şi din partea PSD, David totuşi a reuşit să rămână la şefia celui mai important producător de energie din România. El argumentează acest lucru prin rezultatele financiare bune pe care le-a obţinut compania în mandatul său.

Mâna lui Băsescu

La începutul lunii noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara că Mihai David ar trebui schimbat din fruntea Hidroelectrica, întrucât a făcut "un joc mediatic şi o mizerie fără margini". Băsescu a mai spus că David a ajuns în funcţie susţinut de Mircea Geoană, dar la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, care avea interese în domeniul energetic.

În replică, întrebat dacă este omul lui Vântu, David a precizat, la mijlocul lunii noiembrie: „Dacă de la 7 dimineaţa Realitatea TV şi Money Channel mi-ar fi ridicat osanale, era îndreptăţit să spună asta. Dar la ce au făcut ei (aceste televiziuni - n.r.), nici nu se pune problema, vă daţi seama".

David se referă la faptul că, în luna noiembrie, la posturile de televiziune menţionate au fost realizate mai multe emisiuni în cadrul cărora Hidroelectrica a fost criticată pentru faptul că a prelungit anumite contracte bilaterale de furnizare a energiei.

În opinia lui David, campania televizată negativă la adresa Hidroelectricii pleacă tocmai de la aşa-numiţii „băieţi deştepţi", adică partenerii din contractele pe termen lung, cărora Hidroelectrica le-a majorat preţurile energiei.

Hidroelectrica a majorat preţurile din contractele pe termen lung de două ori până acum, respectiv în toamna 2009 şi la începutul acestui an, cu 28-30%.

Pentru a putea fi posibilă renegocierea preţului, partenerii din contractele pe termen lung, adică aşa-zişii „băieţi deştepţi", au cerut prelungirea lor. Astfel că aproape jumătate din cele 17 contracte au fost prelungite până cel târziu în 2018, acesta fiind subiectul unor numeroase emisiuni televizate.

„Nu doar că am crescut preţurile, dar am şi flexibilizat renegocierea anuală. Mulţi sunt nemulţumiţi că am început să facem ordine în sistem. A început să deranjeze faptul că Hidroelectrica nu mai este vacă de muls", a arătat David.

Cine este Mihai David

Mihai David a fost numit director general al Hidroelectrica la 1 iulie 2009, în locul lui Traian Oprea.El a fost preşedinte al organiaţiei PSD Braşov.

În perioada ianuarie - septembrie 2000, David a fost consilier de stat, director de cabinet şi şeful grupului de consilieri ai premierului Mugur Isărescu. Din septembrie 2000 până în ianuarie 2001, a ocupat funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regională.

În ianuarie 2001 a devenit secretar de stat pentru dezvoltare regională în Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, iar, din iunie 2003 până în decembrie 2004 a fost consilier de stat al premierului Adrian Năstase.

Cine este Constantin Trihenea

Constantin Trihenea a fost prefect al Sibiului din martie 2009 până la începutul acestei luni, când a venit la Bucureşti pentru postul de consilier în Ministerul Economiei. El este de profesie inginer electroenergetic. A fost şef de secţie şi de atelier la complextul energetic Turceni şi la Întreprinderea Mecanica Mârşa.

Din 1990 până în 2009 a fost manager general al companiei de construcţii şi energetică Conelt Sibiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite