Consiliul Concurenţei a început o investigaţie privind contractele „băieţilor deştepţi“ din energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri, transmite Mediafax. Concurenţa vizează compania de stat Hidroelectrica şi contractele încheiate de stat pentru a livra energie ieftină pentru anumiţi consumatori privilegiaţi.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri, la Mediafax Talks About Competition, că în prezent instituţia pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează, după ce a primit mai multe plângeri din partea Fondului Proprietatea, posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei. Ancheta a fost demarată în urmă cu două săptămâni, însă CC a pornit, în urmă cu un an, o analiză a pieţei de energie.

Ancheta Consiliului Concurenţei vizează două nereguli. Prima este distorsionarea pieţei din cauza faptului că aceşti "băieţi deştepţi" beneficiau de tarife preferenţiale, iar cantitatea de energie hidro care ajungea în piaţa reglementată era astfel mult mai mică.

A doua problemă vizată, care a dus la demararea anchetei, este faptul că "băieţii deştepţi" îşi coordonau ofertele de preţ înaintate Hidroelectrica.

Totodată, şi Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea demarării unei anchete privind ajutoarele de stat, având în vedere că preţurile preferenţiale de care beneficiau aceşti consumatori pot fi considerate ajutor mascat.

În cazul în care se vor dovedi aceste nereguli, "băieţii deştepţi" ar putea fi obligaţi să ramburseze sume echivalente diferenţei de tarife de care au beneficiat.

Guvernul se află in plin proces de renegociere a contractelor cu "băieţii deştepţi" din energie.  În funcţie de aceste renegocieri, vor fi luate decizii care vor fi prezentate de premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Înainte de demararea negocierilor, Ministerul Justiţiei a facut o analiză a contractelor, rezultatele fiind înaintate premierului.

Potrivit primelor informaţii, ancheta vizează modalitatea prin care s-au încheiat anumite contracte între Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat, şi anumiţi consumatori, care primeau energie ieftină, afectând întreaga piaţă. De asemenea, Consiliul Concurenţei îi investighează pe "băieţii deştepţi" pentru înţelegeri între ei pentru a manipula piaţa.

"Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia", a spus Chiriţoiu.

El a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei analizează de peste un an piaţa de electricitate şi a declanşat recent o investigaţie, care vizează posibile pratici neconcurenţiale, atât pe verticală cât şi pe orizontală.

El a precizat că se referă la contractele bilaterale încheiate de compania de stat Hidroelectrica în afara pieţei.

"Au fost făcute deja inspecţii inopinate. (...) Nu mă aştept ca lucrurile să se încheie rapid", a spus Chiriţoiu.

El a precizat că toate companiile investigate - Hidroelectrica şi traderii parteneri, "băieţii deştepţi" din energie - sunt pasibile de amenzi.

Chiriţoiu spune că investigaţia nu are nicio legătură cu negocierile dintre Ministerul Economiei şi traderii de energie şi a fost declanşată la iniţiativa autorităţii de concurenţă.

"Ne-am autosesizat în ceea ce priveşte investigaţia începută de noi, iar în ceea ce priveşte cazul de la Comisia Europeani au fost plângeri de la Fondul Proprietatea. Noi colaborăm cu Comisia pe această investigaţie. Investigaţia începută de noi se bazează pe rezultatele culese dintr-un studiu util de pe piaţa electricităţii, studiu care a pornit de la formarea celor doi campioni naţionali, înainte să aprobăm sau nu crearea acestora", a adăugat Chiriţoiu.

El a arătat că din analiză au rezultat date care creau suspiciuni cu privire la calitatea contractelor bilateriale ale Hidroelectrica.

"Datele se referă la volumul de energie disponibil pe piaţă, adică dacă nu se blochează atât de multă energie pe o durată atât de mare de timp prin aceste contacte încât rămân cantităţi insuficiente pe piaţă pentru a asigura lichiditatea ei. Studiem dacă aceste contracte care vizează cantităţi mari şi pe termen lung nu creează un efect de închidere a pieţei, de aici a apărut preocuparea principală. Între timp au apărut suspiciuni de înţelegeri între aceste firme", a precizat Chiriţoiu.

El a adăugat că teoretic amenzile aplicate în cazul încălcării legii concurenţei sunt de până la 10% din cifra de afaceri, menţionând că fiind vorba de înţelegeri pe verticală sancţiunile ar putea să se încadreze între 2% şi 4%.

"În funcţie de circumstanţe agravante sau atenuante amenzile pot fi sub sau peste acest interval, a mai spus Chiriţoiu.


Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

La 20 martie, ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul va rezilia în "condiţii în care statul să nu piardă" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creşterea preţurilor, scăderea duratei şi a cantităţilor.

Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Autorităţile au început la sfârşitul anului trecut să renegocieze contractele, cerând beneficiarilor să accepte scăderea cantităţilor de energie şi a duratei pentru fiecare acord, precum şi majorarea preţurilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Discuţiile ar fi trebuit să se încheie până la finalul lunii martie.


Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Rămâi pe adevarul.ro pentru mai multe informaţii!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite