Consiliul Concurenţei a avizat preluarea petrochimiei de la Arpechim de către Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a avizat preluarea de către combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a activităţilor de petrochimie de la rafinăria Arpechim, deţinută de OMV Petrom, a declarat preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.

"Am emis avizul favorabil luni. Din acest moment, din punctul de vedere al prevederilor legale privind competiţia, nu mai există niciun obstacol pentru finalizarea acestei tranzacţii", a afirmat Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Astfel că procedurile de preluare ar putea fi încheiate până la sfârşitul acestei săptămâni.

Oficialii Oltchim au anunţat în luna decembrie a anului trecut că au finalizat negocierile cu Petrom pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim. Valoarea tranzacţiei este de 13 milioane de euro.

Activele transferate sunt instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilena de joasă densitate şi polietilena de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare.

De asemenea, combinatul chimic are datorii către OMV Petrom de 112 milioane lei, care vor fi eşalonate pentru o perioadă de trei ani, urmând să fie achitate trimestrial.

Combinatul Oltchim a fost asistat la tranzacţie de casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, iar OMV Petrom de Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.

Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei. Comerţului şi Mediului de Afaceri, iar Petrom face parte din grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Ambele companii sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Oltchim va reporni instalaţiile de petrochimie în martie şi estimează că va finaliza anul 2010 pe profit

„Urmează un an foarte dificil. Dacă am fi intrat în anul 2010 cu instalaţiile de petrochimie repornite, am fi obţinut venituri de 732 de milioane de euro şi un profit de 19 milioane de euro. Însă, având în vedere faptul că le vom porni abia în martie, vor finaliza 2010 cu un profit de 5-10 milioane de euro şi venituri de 664 de milioane de euro", declara, în decembrie, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

Anul 2009 este al treilea consecutiv când combinatul vâlcean înregistrează pierderi. „Oltchim pierde lunar 4,5-5 milioane de euro din cauza faptului că instalaţiile de petrochimie de la Arpechim sunt închise", a motivat Roibu. Combinatul funcţionează la 40% din capacitate, de când au fost închise instalaţiile de petrochimie. După un program de modernizare, Oltchim va funcţiona la capacitate maximă în anul 2013, când estimează un profit net de 78,5 milioane de euro, la o capitalizare bursieră de peste un miliard de euro.

Salariaţi de la privat la stat

Cei aproximativ 560 de salariaţi din cadrul activităţii de petrochimie de la Arpechim vor fi transferaţi la Oltchim, iar contractul colectiv de muncă semnat cu Petrom rămâne valabil cel puţin un an, potrivit legislaţiei în vigoare. „Vom ajunge la 900-950 de angajaţi, pentru că vrem să asigurăm şi activitatea de mentenanţă", a arătat Roibu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite