Consiliul Concurenţei a amendat cartelurile din piaţa pâinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a aplicat, în urma unei investigaţii ce a durat peste doi ani, amenzi de circa 6,3 milioane de lei unui număr de 48 de societăţi comerciale din judeţele Vrancea şi Maramureş pentru înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa de panificaţie, a declarat, astăzi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

„În anul 2007 a fost începută, în urma unor semnale din presă, o preinvestigaţie pe piaţa de panificaţie în mai multe judeţe din ţară. Ulterior, Consiliul Concureţei a constatat că sunt toate indiciile pentru a porni o investigaţie în judeţele Vrancea şi Maramureş pentru întelegeri între 48 de firme ce au dus la majorarea preţurilor simultan", a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a explicat că cele 31 de firme din judeţul Vrancea au crescut în acelaşi timp preţul la pâine, pe data de 1 aprilie 2007, de la 1,56 lei/kg la 2,1 lei/kg, ceea ce a produs o pierdere pentru cumpărătorii din judeţ estimată la opt milioane de lei. Cele 31 de firme au fost amendate cu suma de 5,7 milioane de lei.

Totodată, cele 17 firme de panificaţie din judeţul Maramureş au fost amendate cu 624.000 lei pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale având ca obiect fixarea unui nivel minim al preţului de vânzare a pâinii albe, a completat şeful Consiliului Concurenţei. Chiriţoiu a adăugat că firmele din Maramureş vroiau chiar să efectueze controale la ceilalţi agenţi economici din judeţ pentru a verifica dacă respectă înţelegerea de fixare a unui preţ. "Astfel de comportament alunecă de la legitim la ilegal. În loc să se bată între ele pentru a stabili un preţ cât mai bun pentru consumator, ei se înţeleg să fixeze un anumit preţ, ceea ce încalcă principiile concureţiale", a punctat Chiriţoiu.

El a adăugat că în cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a decis sesizarea organelor de cercetare penală în cazul fostului preşedinte al Asociaţiei Comercianţilor Depozitare de Cereale din România Ioan Scurteli, de asemenea, pentru încălcare Legii Concurenţei. „S-au găsit nişte acte ale asociaţii, pe care o conduce Ioan Scurteli, care încalcă legea şi a fost sesizată procuratura împotriva acestuia. Este prima dată când facem un astfel de demers şi nu ştim exact cum se va finalize", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a explicat că Ioan Scurteli riscă închisoare de la şase luni la patru ani sau amendă penală. De asemenea, asociaţia a fost amendată cu 8% din veniturile înregistrate în 2008, respectiv 8.185 lei pentru stabilirea şi transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de membrii acesteia pe piaţa serviciilor de depozitare a grâului din zona de Sud-Est şi de Vest a României.

Consiliul Concurenţei a mai amendat, recent, cu 1,5 milioane de lei, şi producătorul de cereale TCE 3 Brazi, controlatde omul de afaceri Culiţă Tărâţă, pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate efectuate de autoritatea de concurenţă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite