Consiliul Concurenţei a decis să închidă o investigaţie din 2007 care îi privea pe asigurători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a decis închiderea unei investigaţii lansate în 2007 privind comisioanele de administrare pe piaţa fondurilor de pensii private obligatorii, stabilind că marile companii din domeniu nu au încălcat legislaţia, a anunţat casa de avocatură NNDKP, care a asistat Alico.

"În urma investigaţiei care a vizat marile societăţi de asigurare din România, printre care şi Alico Asigurări, Consiliul Concurenţei a recunoscut legitimitatea acţiunilor companiilor în cadrul asociaţiei profesionale: «Legislaţia din domeniul concurenţei nu interzice acţiunile legitime de petiţionare (lobby)». Investigaţia a fost extrem de complexă şi a presupus mii de pagini de analiză şi audieri în care s-au prezentat argumente complexe juridice şi economice", se arată într-un comunicat al Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Companiile de asigurări membre ale Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au susţinut modificarea legislaţiei care reglementa funcţionarea pieţei, apreciind că nivelul maxim al comisionului de administrare prevăzut de lege era prea mic pentru a permite concurenţa pe piaţă.

Consiliul Concurenţei a investigat comportamentul companiilor din perspectiva unei potenţiale practici concertate cu privire la stabilirea comisioanelor de administrare.

Autoritatea de concurenţă a decis că legea concurenţei nu a fost încălcată, dar a formulat recomandări pentru evitarea riscurilor concurenţiale în exercitarea dreptului de petiţionare.

În 2010 Consiliul Concurenţei a amendat cu 5,2 milioane de lei 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), susţinând că aceştia au convenit să încalce legislaţia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au înscris la două sau mai multe fonduri. Companiile au atacat în instanţă decizia.

APAPR susţine că repartizarea persoanelor care s-au înscris la mai multe fonduri de pensii private obligatorii a fost efectuată exclusiv în conformitate cu legislaţia, cu respectarea îndrumărilor CSSPP şi având în vedere interesele participanţilor la aceste fonduri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite