Consiliul Concurenţei: Daunele pe care ar trebui să le plătească "băieţii deştepţi" pentru contractele cu Hidroelectrica ar fi "enorme"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daunele pe care traderii care au contracte bilaterale cu Hidroelectrica ar trebui să le plătească în cazul în care Comisia Europeană consideră că energia ieftină de care beneficiază este ajutor de stat ar fi enorme, a declarat astăzi Valentin Mircea, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Valoarea daunelor pe care asa-zişii "băieţi deştepţi" din energie ar trebui să le plătească este de ordinul  miliardelor de euro, consideră specialiştii din energie. La nivelul anului 2009, se considera că aceştia au beneficiat de diferenţe de tarife în valoare de un miliard de euro.

Ieri, Consiliul Concurenţei a anunţat că, după o analiză care se desfăşoară de mai bine de un an pe piaţa energiei, a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în care sunt vizate Hidroelectrica şi companiile care au contracte bilaterale cu aceasta în afara pieţei reglementate.

Concurenţa colaborează cu Comisia Europeană, care analizează posibilitatea demarării unei anchete de ajutor de stat, considerând că aceste tarife preferenţiale către anumiţi clienţi privilegiaţi pot fi considerate ajutor mascat. În cazul în care se consideră ajutor de stat, aceste companii vor fi nevoite să ramburseze pagube echivalente cu diferenţa de tarif de care au beneficiat plus dobânzi la zi, în funcţie de dobânzile bancare, a explicat Valentin Mircea.

"Este greu de evaluat care ar fi nivelul acestor despăgubiri, dar să luăm cazul Loteriei Române, despre care s-a decis că a beneficiat de ajutor de stat. A fost nevoită să achite penalităţi de aproape 30 de milioane de euro pentru un ajutor de stat de 10-15 milioane, adică cel puţin dublu", a explicat vicepreşedintele CC.

Totodată, acesta a arătat că amenda pe care o poate aplica autoritatea de concurenţă s-ar putea ridica la 10% din cifra de afaceri (plafonul maxim), având în vedere perioada îndelungată de derulare a acestor contracte bilaterale preferenţiale.

Concurenţa anchetează dacă aceşti traderi au format un cartel, fiind suspectaţi că şi-au coordonat ofertele de preţ înaintate Hidroelectrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite