Consiliul Concurentei ia primele decizii majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ARIS Arad, obligata sa returneze statului 280 miliarde de lei Consiliul Concurentei a anulat ajutorul de stat pentru S.C. ARIS Arad in urma concluziilor Raportului de investigatie si a decis ca suma

ARIS Arad, obligata sa returneze statului 280 miliarde de lei
Consiliul Concurentei a anulat ajutorul de stat pentru S.C. ARIS Arad in urma concluziilor Raportului de investigatie si a decis ca suma de aproximativ 280 mld. lei primita de societate pana in prezent este incompatibila cu prevederile Legii nr. 143/1999, precum si cu prevederile Regulamentului ajutorului de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor aflate in dificultate. La valoarea pe care statul o are de recuperat se vor adauga si dobanzile calculate de la data la care ajutorul a fost pus la dispozitia beneficiarului. Conducerea ARIS Arad a contestat in justitie decizia Consiliului Concurentei, pe motiv ca suma de 280 miliarde de lei nu reprezinta ajutoare de stat, ci banii au fost dati in doua transe, una inainte si alta dupa privatizarea societatii. Consiliul Concurentei are doua argumente: sumele au fost date in mai putin de 10 ani, iar ARIS Arad nu a devenit viabila. Corin Lunganu, director in AVAS, nu este de acord cu decizia Consiliului Concurentei si considera ca justitia va avea ultimul cuvant. "ARIS a folosit banii pentru retehnologizare. Uzina este viabila, iar daca va fi obligata sa dea banii inapoi, ea va disparea", a spus oficialul AVAS.

Ajutoarele de stat pentru Navol Oltenita si Separom Arad au fost anulate
Consiliul Concurentei a finalizat monitorizarea a 23 de societati aflate in dificultate, care au beneficiat de ajutoare de stat pentru salvare sau restructurare acordate in perioada 2003-2004. In urma verificarilor efectuate s-a constatat ca furnizorii de ajutor de stat au raportat stadiul de implementare a programelor de restructurare pentru un numar de 13 agenti economici (SC Astra Vagoane Calatori SA Arad, SC Rulmenti SA Barlad, SC Tofan Grup International SA Bucuresti, SC Hesper SA Bucuresti, SC Pipera SA Bucuresti, SC Sargetia Forest SA Deva, SC Bega Real SA Pleasa, SC Lucrari Drumuri si Poduri SA Iasi, SC Optica SA Timisoara, SC Romvag SA Caracal, SC Tractorul UTB SA Brasov, SC Navol SA Oltenita, SC Separom SA Arad). Astfel, pentru 8 agenti, ajutorul a fost autorizat in baza prevederilor O.U.G. nr. 40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare. Dintre acestia, doar 6 agenti au respectat termenele de esalonare prevazute pentru plata datoriilor catre bugetul de stat. Au beneficiat integral de ajutorul de stat S.C. Rulmenti Barlad si S.C. Tofan Grup International S.A. Bucuresti, iar pentru 4 societati acesta este in derulare (S.C. Hesper S.A. Bucuresti, S.C. Pipera Bucuresti, S.C. Sargetia Forest S.A. Deva, S.C. Bega Real S.A. Pleasa). Cei doi operatori care nu au respectat conditiile legate de plata esalonarilor obligatiilor catre bugetul de stat sunt SC Navol S.A. Oltenita si S.C. Separom S.A. Arad si ajutoarele de stat autorizate prin deciziile Consiliului Concurentei au fost anulate. Acest sprijin se acorda intreprinderilor aflate in dificultate pentru a redeveni competitive pe piata. Regulamentul privind ajutorul de stat prevede obligativitatea transmiterii, de catre institutiile furnizoare, a informatiilor necesare Consiliului Concurentei pentru a putea monitoriza programul de restructurare, programul de plati si situatia financiara a societatii, precum si respectarea oricaror conditii sau obligatii stipulate in decizia de aprobare a ajutorului. Legat de acest program, comisarul european pentru Concurenta, Nellie Kroes, a declarat ca in vara trebuie sa intocmeasca un raport despre progresele tarii noastre in domeniul concurentei. Oficialul european a spus ca spera sa nu se ajunga la activarea cauzei de salvgardare, care amana intrarea Romaniei in UE cu un an, dar daca ar fi nevoit sa faca raportul acum, el ar fi negativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite