UPDATE Raiffeisen Bank va contesta decizia Consiliului Concurenţei privind amendarea băncii cu 14 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a amendat Raiffeisen Bank cu 14.006.712 de lei pentru furnizarea de informaţii inexacte în cadrul investigaţiei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare.

UPDATE Raiffeisen Bank va contesta decizia Consiliului Concurenţei privind amendarea băncii cu 14 milioane de lei pentru furnizarea de date inexacte, pe care o consideră nefondată, iar reprezentanţii băncii au declarat că investigatorii "au o înţelegere diferită de cea a specialiştilor bancari despre unele informaţii", informează Mediafax.

"Raiffeisen Bank va contesta decizia, pe care o consideră nefondată. Noi am pus la dispoziţia investigatorilor toate documentele şi informaţiile solicitate, atât la sfârşitul lunii octombrie 2008, când a fost declanşată investigaţia, cât şi în noiembrie 2009, când am mai primit cinci cereri de informaţii suplimentare. (...) Din punctul nostru de vedere, toate informaţiile sunt adevărate", a declarat Corina Vasile, PR director la Raiffeisen Bank.

La rândul său, Daniel Nicolaescu, director, Direcţia Juridic şi Guvernanţă Corporativă a Raiffeisen Bank, declară că încălcările invocate de Consiliu nu există şi că banca a oferit toate informaţiile şi documentele solicitate.

"Informaţiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzacţionare privind depozitele plasate şi atrase, la momentul fixingului, de către băncile participante la stabilirea indicilor de referinţă ROBID/ ROBOR în cursul lunii octombrie 2008", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare în domeniul concurenţei, citat de Mediafax.

"Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru a sancţiona aceste practici. Furnizarea de informaţii inexacte ne împiedică în desfăşurarea investigaţiilor pe care le avem în derulare", a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei poate amenda, potrivit legii, agenţii economici cu până la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informaţii inexacte în cadrul investigaţiilor pe care acesta le desfăşoară.

Investigaţia Consiliului Concurenţei privind piaţa românească a serviciilor bancare şi interbancare a fost declanşată în octombrie 2008.

În iunie 2009, Chiriţoiu a declarat că instituţia investighează dacă băncile din România s-au înţeles între ele privind stabilirea nivelului dobânzilor.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a reacţionat atunci afirmând că instituţia se înşeală susţinând că băncile s-au înţeles în privinţa majorării dobânzilor, întrucât acesta comportament este generat de un fenomen de piaţă numit "simpatia preţurilor".

La anunţarea investigaţiei, ca urmare a unei autosesizări, autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei susţinea că investigaţia are la bază suspiciuni privind un posibil schimb de informaţii, precum şi "anumite conduite comerciale", notează Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite