Consiliul Concurentei va investiga Ispat Sidex pentru posibile practici anticoncurentiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* In ultimii doi ani, pretul tablei de la Sidex s-a dublat * Pe plan mondial, preturile au crescut din cauza Chinei, care cumpara tot ce inseamna fier vechi * "Dupa 2007, vom asista la falimente spectaculoase in industria siderurgica", spun oficialii Consiliului

Consiliul Concurentei ar putea declansa in urmatoarele doua saptamani o investigatie la Ispat Sidex Galati, in urma sesizarilor privind practicarea unor preturi foarte ridicate pentru tabla livrata clientilor interni, ne-au declarat surse din cadrul institutiei. In cazul in care investigatia va demonstra existenta unui abuz de pozitie dominanta de care se foloseste Ispat Sidex, compania ar putea fi amendata cu o suma echivalenta cu pana la zece la suta din cifra de afaceri proprie, au mai precizat sursele citate. Investigatia are la baza si unele sesizari privind vanzarea aceluiasi tip de tabla in strainatate, la preturi care uneori abia acopera costurile de productie. "Este totusi foarte greu de realizat o asemenea investigatie, deoarece lucrurile se ascund in spatele balantei si bilantului societatii. Aceste doua instrumente sunt bune pentru Ministerul Finantelor pentru a avea o imagine exacta asupra a ceea ce are de incasat la buget, insa ele pot disimula multe lucruri care se intampla in economia reala", ne-au spus sursele citate. Reprezentantii Consiliului Concurentei s-au sesizat dupa ce au analizat evolutia preturilor practicate de Sidex in ultimii ani. Astfel, daca in trimestrul II al anului 2002 pretul tablei oscila intre 249 si 373 dolari, analiza indica o crestere a preturilor, in luna martie a acestui an, cuprinsa intre 499 si 579 de euro (in functie de caracteristici si calitate). "Aceasta crestere a preturilor practicate in aprilie fata de cele din trimestrul II 2002 variaza intre 155% si 200%. Cauzele acestui fenomen trebuie clarificate, avand in vedere ca piata tablei este asigurata in proportie de peste 99% de catre Ispat Sidex", au explicat oficialii Consiliului Concurentei. Pe de alta parte, evolutia preturilor la produsele siderurgice, in paralel cu acordarea de ajutoare de stat (stergeri de datorii, esalonari etc). pentru sapte combinate, care insumeaza aproximativ 1,3 miliarde dolari pentru urmatorii sase ani, a determinat deja declansarea unei investigatii la COS Targoviste, societate banuita de anumite practici anticoncurentiale. In vizorul Consiliului Concurentei ar mai putea intra si alti producatori din sectorul siderurgic daca vor mai aparea elemente referitoare la folosirea nejustificata a pozitiei dominante pe piata pentru cresterea preturilor. Oficialii Consiliului recunosc insa ca majorarea preturilor ar putea avea la baza si motive obiective. "In ultima vreme s-a constatat o crestere datorata in special cererii mari. Cea care a "stricat" preturile este China, care organizeaza Jocurile Olimpice in 2008. Pentru ca trebuie sa-si puna la punct infrastructura, China cumpara masiv fier de pe tot Globul... si Partidul Comunist Chinez nu se uita la cativa dolari in plus pe tona", au adaugat oficialii Consiliului, adaugand ca situatia va dura probabil pana in 2007, dupa care "vom asista la o serie de falimente spectaculoase in domeniul siderurgiei, pe plan mondial".
Saptamana aceasta
Dan Ioan Popescu merge la Galati sa vada cum e cu preturile la Sidex
Oamenii de afaceri din Sibiu i-au reclamat ministrului Dan Ioan Popescu faptul ca SIDEX ISPAT a majorat pretul tablei cu cel putin 40 de euro pe tona, in ultimii doi ani. Astfel, tabla facuta la SIDEX a devenit mai scumpa decat tabla din import, plus taxele de transport. Ministrul Dan Ioan Popescu a declarat ca va face o vizita de lucru la Galati saptamana aceasta, cand se va intalni si cu conducerea ISPAT, careia ii va prezenta aceasta problema: "Vom vizita si SIDEX ISPAT si vom discuta cu dl. Narendra Chaudhary, cu care am avut intotdeauna un limbaj comun. Doresc sa stiu daca actualul pret al produselor SIDEX este cel corect, generat de costuri de productie si, implicit, de profit sau daca este o subventionare a exporturilor prin practicarea unor preturi excesive pe piata interna. La intalnire va fi prezent si Consiliul Concurentei, care va analiza situatia corect si echilibrat. Nu este mai putin adevarat ca agentii economici sunt obisnuiti cu un anumit pret de la SIDEX si cu neplata la timp. Nu pot sa nu mentionez faptul ca SIDEX este unul din cei mai seriosi platitori ai taxelor la bugetul de stat", a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite