Conflictul din ţările arabe zdruncină pieţele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţiile petroliere au atins vârfurile ultimilor doi ani şi jumătate, iar pieţele financiare din toată lumea au scăzut . Specialiştii se aşteaptă ca situaţia să devină mult mai dramatică, dacă turbulenţele cuprind şi statele din Golful Persic.

Libia deţine cele mai mari rezerve de petrol din Africa, iar conflictele din ultimele zile din această ţară au urcat preţul petrolului la cel mai mare nivel din ultimii doi ani pe piaţa de la New York. Contractele futures cu livrare în aprilie au avut preţuri de peste 98 de dolari pe baril în timpul zilei de ieri.

În acelaşi timp, ţiţeiul Brent, pe piaţa londoneză, s-a tranzacţionat în jurul valorii de 108 dolari pe baril, cea mai mare din ultimii doi ani şi jumătate, iar analiştii de la Goldman Sachs se aşteaptă să atingă 110 dolari pe baril în următoarele zile.

Citiţi şi:

Kazahstanul, noua vedetă a lumii petroliere

Preţul petrolului a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate, depăşind 105 dolari pe baril

„Libia este un exportator extrem de important, în special în Europa", spune Hannes Loacker, analist la Raiffeisen Bank International AG din Viena. „Acum temerile se adâncesc tocmai pe ideea că şi ţările din Golf ar putea fi afectate de aceste turbulenţe", continuă el.

Italia, puternic afectată

Statele Unite au cerut ieri ţărilor producătoare de petrol, inclusiv OPEC, să majoreze livrările de ţiţei ca răspuns la creşterea rapidă a preţurilor din ultimele zile. „Suntem îngrijoraţi de posibilitatea ca preţurile prea mari să afecteze creşterea economică a statelor consumatoare de petrol", a declarat secretarul american adjunct al Energiei, Daniel Poneman, citat de AFP.

El a apreciat că, pentru moment, nu există o penurie fizică de petrol pe piaţă şi a arătat că Statele Unite urmăresc cu atenţie evoluţia evenimentelor din Orientul Mijlociu, în special din perspectiva pieţei petroliere. Italienii de la Eni au operaţiuni petroliere în Libia încă din 1959, cu 10 ani înainte de instalarea regimului lui Muammar Qaddafi. Eni este compania care va fi cel mai puternic afectată de conflictele din statul musulman, notează Bloomberg.

Italia este cel mai mare investitor din Libia, iar compania petrolieră este stindardul acestor relaţii. Eni extrage aproape 250.000 de barili de ţiţei pe zi din statul nord-african, adică 14% din total. Cotaţiile bursiere ale companiei au avut ieri un recul de 1,9%, cel mai mare din ultimele 19 luni.

„Italia în general şi Eni în special sunt puternic expuse la piaţa libaneză şi vor pierde enorm dacă lucrurile continuă să se înrăutăţească", susţine Nicolo Sartori, expert pe probleme energetice.

Haos pe toate bursele

Randamentul obligaţiunilor emise de Trezoreria americană au scăzut de la 0,75% la 0,71%, cel al bondurilor germane a pierdut trei puncte procentuale, iar cele japoneze au scăzut cu patru puncte, la 1,27%. Indicele bursier Stoxx Europe 600 Index a scăzut cu 0,7%, iar acţiunile Air France-KLM şi Lufthansa au pierdut 3%, respectiv 2,2%.

QE Index din Qatar a scăzut cel mai mult din cele peste 70 de pieţe monitorizate de Bloomberg, cu 3,6%. MSCI Emerging Markets Index a pierdut 1,5%, iar reculul indicilor din Abu Dhabi, Dubai, Tunisia, Turcia, Africa de Sud şi Taiwan a fost mai mare de 1%.

Aceeaşi nebunie a fost şi pe pieţele de mărfuri. Cuprul cu livrare la trei luni a scăzut cu 1,8% la Bursa de Metale de la Londra, la fel aluminiul, nichelul şi plumbul. Bumbacul a avut un declin de 3,6%, iar, cumulat cu ziua anterioare, a scăzut cu 6,9%.

110 dolari ar putea atinge barilul de petrol în următoarele zile, dacă violenţele continuă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite