Conflict deschis pe piata drepturilor de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In 2006, abonatii la cablu si televiziunile si radiourile din Romania vor scoate de opt ori mai multi bani din buzunar pentru plata drepturilor de autor. Sumele datorate in contul acestor drepturi

In 2006, abonatii la cablu si televiziunile si radiourile din Romania vor scoate de opt ori mai multi bani din buzunar pentru plata drepturilor de autor. Sumele datorate in contul acestor drepturi s-au ridicat in 2004 la 8,5 milioane de euro, urmand ca, in 2006, sa fie de 66 milioane de euro ca venituri ale organismelor de gestiune colectiva (OGC), intermediari intre autorii de creatii artistice si beneficiari.
Concret, abonamentul la cablu se va scumpi cu 15 procente, iar societatile de televiziune si radio vor plati procente mai mari din veniturile totale, 15,4% si respectiv 12,8% in contul remunerarii drepturilor de autor. Aceste majorari sunt stipulate intr-o ordonanta de urgenta, aflata in prezent in discutie in Camera Deputatilor.
Abonamentul la cablu, un lux
Cel mai important efect al acestei initiative a Ministerului Culturii va fi "limitarea economica a accesului la informatie", este de parere Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC). Aceasta ar fi a doua lovitura pe care o primesc abonatii la cablu tv in acest an, dupa ce, la 1 iulie, abonamentele s-au scumpit cu 19 procente, din cauza introducerii TVA. Singurii beneficiari ai acestei ordonante sunt, se pare, organismele de gestiune colectiva, care, pe langa venituri in crestere, sunt recompensate prin lege pentru activitatea de intermediere cu 22 milioane de euro anual, sustin reprezentantii ACC.
Mai scump decat in Franta
Relevant este faptul ca procentele propuse de OGC-uri depasesc media tarilor din Uniunea Europeana. In Franta, de exemplu, redeventele platite de televiziuni si radiouri sunt de 5, respectiv 6 procente, dintr-o parte a veniturilor acestora. In cazul retransmiterii prin cablu, diferentele sunt si mai mari: Romania: 17%, Ungaria: 1,8%, Cehia:1,5%, Polonia: 3%.
Ralu Filip, in contradictie cu Adrian Iorgulescu
Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, si Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, au ,viziuni diferite" in ceea ce priveste continutul Ordonantei 123 privind drepturile de autor si conexe. ,Dansul, cand n-o sa mai fie ministru, se va intoarce presedinte UCMR-ADA si, intamplator, aceasta societate de gestiune colectiva este cea mai lacoma si ridica cele mai mari pretentii", ne-a spus Ralu Filip. Acesta a subliniat faptul ca s-a negociat un alt continut cu Mona Musca, fostul ministru al culturii, iar acum guvernul a aprobat o ordonanta cu un alt continut. Presedintele CNA adanceste conflictul si ne-a declarat ca ,Adrian Iorgulescu este parte interesata pentru ca domnia sa este autor. Anul trecut a incasat 350 milioane de lei din drepturile de autor, conform declaratiei de avere de pe pagina de internet a Ministerului Comunicatiilor, si primeste in fiecare an, ori de cate ori i se difuzeaza muzica. Autor ramane. El s-a suspendat din functia de presedinte al UCMR-ADA, dar nu si din calitatea de autor. Anul trecut, el lua si salariu ca presedinte UCMR-ADA, si drepturi de autor". Ralu Filip mai spune ca un presedinte al unei societati de gestiune colectiva castiga peste 1.000 de dolari. Reactia lui Adrian Iorgulescu a fost aspra: ,Ca ministru, ma consider de partea adevarului. Drept urmare, eu sustin drepturile de autor ale tuturor artistilor, nu pe cele ale vreunei organizatii". Adrian Iorgulescu ne-a declarat ca nu mai este platit de UCMR-ADA, iar pe cei care ii aduc aceste acuzatii, pe care le considera ,neintemeiate", ii va actiona in judecata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite