Franks: 2010 se va încheia cu o scădere economică de 2%. Creştere de 1,5% anul viitor. FMI va elibera ultima tranşă din împrumut în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În ultimele două săptâmâni, misiuniile FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-au aflat în România pentru a şasea evaluare a acordului stand-by. S-a ajuns la un acord, astfel încât următoarea tranşă de la FMI, în valoare de circa 900 milioane euro ar putea fi aliberată în ianuarie.

Principalele declaraţii:

JEFFREY FRANKS , şeful delegaţiei FMI la Bucureşti:

Despre creşterea economică şi următoarea tranşă

- La nivel de experţi, am ajuns la un acord, rezultatele sunt la zi, iar după ce condiţionalităţile vor fi împlinite vom putea solicita boardului FMI să aprobe virarea următoarei tranşe la începutul lunii ianuarie.

- Spre sfârşitul acestui an credem că economia României nu va coborî sub 2%. Nu am adus modificări majore prognozelor noastre şi ne aşteptăm ca în 2011 creşterea economică să ajungă la 1,5%.

-  Presiunile pe preţuri se acumulează, ceea ce ar putea împinge indicii peste estimări.

- Ajustarea cheltuielilor nu a fost impusă de FMI că a fost necesară.  Autorităţile au trebuit să ia unele decizii şi noi am susţinut aceste decizii care creează premisele de stabilitate şi creştere economică în următorii ani.

-  Deja am văzut semne de creştere economică în cel de-al doilea trimestru din acest an. Ne aşteptăm la o creştere şi in trimestrul trei. Un semn pozitiv: exporturile înregistrează creşteri, de asemenea, vânzările.  Chiar dacă TVA-ul a fost mărit, consumul totuşi a crescut.

-  Pe măsură ce mediul extern se va stabiliza, vom vedea si efectele pozitove în România. Eu mă aştept la o creştere în ultima parte a acestui an, cu o anumită marjă, ca apoi creşterea să continue în primele trimestre din 2011.

- Aţi intrat în criză cu un deficit bugetar extrem de mare, de aceea România a fost mai vulnerabilă.

- România este acum într-o situaţie în care iese din cea mai mare criză şi se poate împrumuta de pe pieţele internaţionale atât cât îşi poate permite. Dacă te împrumuţi acum mult, plîţole vor fi făcute de generaţiile viitoare.

Despre politica fiscală

- În ceea ce priveşte politica fiscală, rezultatele autorităţilor române sunt încurajatoare. Măsurile fiscale îşi arată roadele - ţintele la finele lunii iunie au fost atinse cu o marjă largă şi suntem pe drumul cel bun pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pentru 2010.

-  Schimbarile constante în structura fiscală nu sunt productive. Încurajăm o atmosfera de stabilitate. Sfatul nostru este să se menţină actualele schimbări pentru un an sau doi.

- Legat de coborarea TVA, repet: schimbările semnificative în sistemul fiscal  nu sunt binevenite şi nu le încurajăm.

- Vrem stabilitate în sistemul de taxe şi stabilitate pe partea de cheltuieli

- Dacă în primul trimestru al lui 2011 rata de absorbţie al fondurilor europene vom putea discuta suplimentarea fondurilor pentru investiţii.

 Despre arierate

- Am decis elaborarea unui plan de măsuri suplimentare, în mai mulţi paşi, menit a asigura corespondenţa dintre alocarea bugetară şi obiectivele de cheltuieli, şi care va presupune  reforma sectorului de sănătate menită să sporească veniturile, să reducă cheltuielile şi să permită iun control mai bun asupra serviciilor contractate.

- Pincipalele 10 companii de stat cu cele mai mari pierderi au o valoare a arieratelor de şapte miliarde de lei.

- Întreprinderile de stat monitorizate au înregistrat pierderi în creştere iar FMI şi CE recomandă ca soluţie privatizarea sau lichidarea acestor companii.

- În domeniul în care evoluţiile au constituit o dezamăgire este cel ce ţine de îmbunatăţirea performaneţelor întreprinderilor de stat. Multe dintre acestea încă înregistrează pierderi foarte mari şi acumulează arierate existând puţine perspective de remediere. Rezolvarea va impune o abordare mai cuprinzătoare, care să cuprindă privatizarea sau lichidarea acestora

Despre un nou acord:

- Am stabilit încheierea unui nou acord odată cu finalizarea celui actual care se va baza pe reforme ambiţioase în sectorul public. Nu am discutat o sumă pentru noul acord, acesta fiind un detaliu care urmează a fi discutat. Negocieri complete referitoare la noul acord vor fi făcute în ianuarie-februarie, la următoarea vizită.

Despre OUG 50

- Am avut o întâlnire cu ANPC şi vă voi spune şi vouă ce le-am spus şi lor. Sprijinim Protecţia Consumatporului din toate punctele de vedere pentru că joacă un rol vital, dar, de asemenea, suntem în favoarea consumatorului - sector financiar. Este esenţial să existe competenţe în acest domeniu. În Uniunea Europenă, competenţe de a închide activitatea de creditare a unei instituţii aparţine autorităţilor de supraveghere, care în România este reprezentată de BNR. 

- Este nevoie de cunoştinţe şi competenţe în acest domeniu pentru că este unul foarte specializat. Eu sper că cele două instituţii vor avea o colaborare bună pe acest domeniu.

- Ne interesează ca populaţia să fie protejată dar vrem să ne asigurăm şi că nu existe ceva care să pericliteze stabilitatea financiară. Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective

ISTVAN SZEKELY , şeful delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti:

- Ca parte a misiunii comune în România, CE are un program de plăţi de cinci miliarde de euro şi am întreprins evaluarea pentru virarea celei de-a patra tranşe în valoare de 1,2 miliarde de euro.

- Am tras concluziile ca condiţiile au fost îndeplinite. A fost adoptat bugetul pentru 2011, cu un deficit bugetar de 4,4% din PIB, fondul de salarii să rămână în limitele convenite, iar adoptarea strategiei fiscale pe termen lung care este în Parlament.

- Ne aşteptăm ca şi inflaţia să intre în coridorul stabilit de BNR.

- O executare hotorâtă a bugetului în perioada următoare este o condiţie pentru a atinge ţinta de deficit de 6,8% în 2010.

- Este necesară creşterea absorbţiei de fonduri europene, iar reducerea în continuare a arieratelor este o condiie pentru a avea succes.

- România a menţinut stabilitatea în sectorul financiar-bancar.

- România va avea totuşi creştere în 2011 şi ne aşteptăm ca inflaţia să scadă.

- Trebuie luate măsuri pentru ca arieratele să fie plătite şi ca acestea să fie din ce în ce mai mici.

- O cale de a reduce deficitul bugetar este de a rezolva problema cu arieratele pentru că este una foarte scumpă şi să se dea drumul la resurse pentru investiţii.

Despre OUG 50:

- De asemnea, va trebui să treacă prin Parlament şi Ordonanţa 50-2010 care să prezerve atât dreptul consumatorului, cât şi al sistemului financiar. BNR va fi cea care se va ocupa de supravegherea activităţii acestui sistem.

- Faptul că s-a trimis o scrisoare de pre-infrigment pentru modul de implementare a directivei europene privind contractele de credit pentru consumatori, înseamnă că există un risc, că s-au observat probleme, şi există posibilitatea de declanşare a procedurii de infrigment, dar eu cred ca problemele se vor rezolva.

- Este important să înţelegeţi cum este cu procedura de infrigment. este o procedură juridică prin care ne asigurăm că fiecare ţară este în linie cu legislaţia europeană.

- Suntem în etapa în care CE a trimis o scrisoare autorităţilor române şi aşteptăm o scrisoare, ca răspuns la cererea noastră. Vom analiza răspunsul autorităţilor şi modul de implementare şi vom vedea, dar noi avem încrederea că lucrurile se vor rezolva.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Adevărul că negocierile cu autorităţile române sunt în impas din cauza contradicţiilor pe Ordonanţa creditelor. FMI şi Comisia Europeană cer neaplicarea OUG 50/2010 şi pentru creditele aflate în derulare. Rămâi pe www.adevarul.ro pentru a urmări live conferinţa de presă susţinută de finanţatorii externi.   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite