Conducta de gaze Arad-Szeged va fi operaţională din această lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducta Arad-Szeged, care asigură interconectarea sistemului de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria, a fost finalizată şi va fi operaţională din această lună, a declarat directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu.

"Tehnic vorbind, conducta de interconectare cu Ungaria, Arad-Szeged, a fost finalizată. Construcţiile, atât pe partea României, cât şi pe partea Ungariei, sunt gata. În prezent, se negociază contractele privind cantităţile de gaze ce vor fi transportate pe această conductă", a afirmat Ioan Rusu, citat de NewsIn.

Într-o primă fază, conducta permite doar importul de gaze, urmând ca, ulterior, condiţiile tehnice să fie ajustate astfel încât să poate fi realizate şi exporturi de gaze din România spre vest.

Oficialii Romgaz, producătorul naţional de gaze, şi-au exprimat interesul de a exporta gaze pe viitor, iar Petrom, celălalt mare producător intern de gaze, a adăugat în obiectul de activitate al companiei şi exportul de gaze.

În ceea ce priveşte importul prin noul gazoduct, E.ON Gaz România, GDF-Suez Energy România (fostul Distrigaz Sud), Petrom Gas şi MOL Energy Trade au rezervat o capacitate însumată de 140.662 mc/h pe partea românească a conductei. De asemenea, alte cinci companii au rezervat capacitate de gaze pe partea ungară, respectiv GdF Suez, MOL Energiakereskedő Kft., E.ON Földgáz Trade Zrt., EconGas GmbH şi Global NRG Zrt.

Costurile construcţiei pentru conducta Arad-Szeged s-au ridicat la aproape 68 de milioane de euro, iar partea română a suportat 48% din această sumă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite