Conducta Arad-Szeged, care leagă sistemul românesc de gaze de cel european, va fi inaugurată joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducta Arad-Szeged, care conectează sistemul românesc de gaze de restul Europei, va fi inaugurată oficial joi, 14 octombrie, în prezenţa premierilor Emil Boc şi Viktor Orban. La eveniment va participa şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Conducta este funcţională încă de luna trecută şi deja au venit primele gaze din Ungaria, cantităţi mici folosite mai mult pentru teste.

Extrem de important este însă faptul că, la capitolul importuri de gaze, România nu mai depinde în exclusivitate de conductele care vin din Rusia prin Ucraina.

Aceasta este prima conductă care permite importul gazelor în România din altă parte decât din Rusia. Până în prezent, România importa gaze doar din Federaţia Rusă prin două conducte, care ajung în ţară la Isaccea (judeţul Tulcea) şi Medieşul Aurit (judeţul Satu Mare).

România a început importurile de gaze ruseşti în anul 1979. În prezent, circa 20-25% din consumul naţional de gaze provine din Rusia.

Prin noua conductă Arad-Szeged, gazele pot fi transportate deocamdată într-un singur sens, cel dinspre Ungaria spre România, însă, pentru următorii ani, este prevăzută continuarea proiectului, astfel încât fluxul de gaze să fie în ambele sensuri.

Lungimea totală a conductei este 109 kilometri, din care 62 de kilometri pe teritoriul României, iar 47 pe teritoriul Ungariei.

Valoarea estimativă a proiectului se ridică 68,2 milioane de euro, din care 48% reprezintă contribuţia Transgaz.

Capacitatea iniţială de transport a conductei este 1,7 miliarde de metri cubi pe an, urmând să crească la maximum 4,4 miliarde de metri cubi pe an.

Diversificarea surselor

În luna iulie, ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu, a declarat că, deşi conducta era gata din punct de vedere tehnic, momentul inaugurării a fost decalat pentru a fi posibilă participarea comisarului European pentru Energie.

"S-a amânat acest moment nu din raţiuni tehnice, ci politice, pentru că am vrea la această deschidere să vină şi comisarul european, domnul Oettinger, pentru că într-adevăr este un eveniment, este conectarea sistemului nostru naţional de transport al gazelor la sistemul european, ocazie cu care sigur se vor crea premisele ca România să aibă şi alternative la gazul rusesc, adică gaz pe care îl putem aduce de pe piaţa europeană de pe piaţa spot, de pe piaţa reglementată", a spus Videanu.

Ce înseamnă dependenţa de importurile de gaze ruseşti?

În iarna 2009, în urma unui conflic cu Ucraina, Rusia a oprit livrările de gaze spre Europa timp de trei săptămâni. În condiţiile în care 25% din gazele consumate de europeni provin din Rusia, iar 80% din aceste volume tranzitează Ucraina, măsura luată de Gazprom a afectat serios ţări puternic bazate pe importurile de gaze, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Republica Moldova, unde s-a ajuns chiar la închiderea unor şcoli şi instituţii de stat.

România a fost salvată atunci de producţia internă de gaze şi de temperaturile destul de ridicate. Însă, dacă situaţia ar fi durat mai mult, iar temperaturile ar fi scăzut, România ar fi avut şi ea de suferit.

În urma acestei crize a gazelor, conceptul de diversificare a surselor de energie a început să fie mult mai bine conturat în mintea factorilor de decizie la nivel europen, iar proiectele care vizau interconectările sistemelor de gaze din ţările membre au fost urgentate.

Gaze mai ieftine?

În ceea ce priveşte preţul la care va fi importat gazul din Vest, operatorii din piaţă nu au dat răspunsuri concrete. Important este faptul că se elimină componenta politică, ce are o mare pondere în preţul gazelor cumpărate de la ruşi.

Întrebat dacă prin această conductă vor veni gaze mai ieftine decât cele ruseşti, Videanu a răspuns: "Sper ca, cu ocazia inaugurării oficiale a conductei Szeged-Arad, să avem cu toţii o supriză plăcută din acest punct de vedere".

Oficialii Petrom, una dintre companiile care aduc gaze prin Arad-Szeged, au arătat că atât volumele importate, cât şi preţul vor depinde de cererea de pe piaţa internă. „Dat fiind că importurile sunt realizate de pe piaţa internaţională, preţul este cel stabilit de piaţă", au adăugat ei.

Totuşi, directorul general al E.ON România, Frank Hajdijak, declara în urmă cu câteva luni că preţul gazelor pe pieţele europene este în prezent mai mic decât cel la care importăm gaze din Rusia.

„O oportunitate de a aduce gaz mai ieftin în România ar putea fi conducta Arad-Szeged. În vestul Europei există destul gaz pe piaţă. De exemplu, la Baumgarten (centrul regional de gaze din Austria - n.r.), preţul a fost la finele anului trecut similar cu cel de producţie internă din România", a spus oficialul E.ON România, companie care a rezervat capacitate de transport prin noua conductă.

Companiile care au rezervat capacităţi de import al gazelor prin această conductă sunt OMV Petrom, EON Gaz România, GDF Suez Energy România şi MOL Energy Trade. Totodată, E.ON Foldgaz Trade, MOL Energiakereskedo, GDF Suez şi EconGas au rezervat capacităţi de export al gazelor din Ungaria către România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite