Conducta Arad-Szeged, inaugurată joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducta Arad-Szeged, care conectează sistemul românesc de gaze de restul Europei, va fi inaugurată oficial joi, 14 octombrie, în prezenţa premierilor Emil Boc şi Viktor Orban.

La eveniment va participa şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Conducta este funcţională încă de luna trecută şi deja au venit primele gaze din Ungaria, cantităţi mici folosite mai mult pentru teste.

Extrem de important este însă faptul că, la capitolul importuri de gaze, România nu mai depinde în exclusivitate de conductele care vin din Rusia prin Ucraina. În prezent, circa 20-25% din consumul naţional de gaze provine din Rusia.

Prin noua conductă Arad-Szeged, gazele pot fi transportate deocamdată într-un singur sens, cel dinspre Ungaria spre România, însă, pentru următorii ani, este prevăzută continuarea proiectului, astfel încât fluxul de gaze să fie în ambele sensuri. Lungimea totală a conductei este 109 kilometri, din care 62 de kilometri pe teritoriul României.

Valoarea estimativă a proiectului se ridică 68,2 milioane de euro, iar 48% reprezintă contribuţia Transgaz. Capacitatea iniţială de transport a conductei este 1,7 miliarde de metri cubi pe an, urmând să crească la maximum 4,4 miliarde de metri cubi pe an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite