Conducerea Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol - demisa in bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea a fost preluata de Corneliu Popescu, membru PNL din 1990. Au inceput verificarile la SNIF, iar saptamana viitoare urmeaza ANCA si SAPARD

Dupa Agentia Domeniilor Statului ministrul Agriculturii a continuat seria demiterilor cu intreg Consiliul de Administratie (CA) si doi directori ai Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol. Valentin Buksz, director general-presedinte al CA, si Gabriel Radu, director Directia de Management a Pescuitului, au primit decizia de revocare din functie pentru unele nereguli sesizate in cazul unui contract de concesiune. "Cei doi au semnat un contract cu incalcarea legii. Vrem sa dam un semnal clar: ai gresit, ai plecat. Nu este nevoie sa iau la puricat toata activitatea, o singura greseala este suficienta. Oricum, saptamana viitoare voi trimite doi, trei specialisti care sa efectueze un control de fond la CNAFP", ne-a declarat seful Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, Gheorghe Tinel. El spune ca Valentin Buksz era oricum in afara legii, neavand un ordin de numire in functia de director general. "Din iulie 2004, toate actele semnate de el sunt nule pentru ca atunci s-a modificat legea si presedintele Consiliului de Administratie nu mai indeplinea si functia de director general. Astfel, era necesar un ordin al ministrului Agriculturii prin care sa fie numit pe acest post. El a evitat concursul si a ramas fara un contract de munca, spunand ca a fost numit de CA, care insa nu avea acest drept. Acum, intreg consiliul, inclusiv presedintele acestuia, a fost revocat", a mai spus Gheorghe Tinel. Consiliul de Administratie si cei doi directori de la CNAFP nu sunt insa singurele "capete" cazute in aceasta saptamana. Acestora li se adauga directorul responsabil cu urmarirea contractelor din cadrul Agentiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu. "A aflat ca va fi demis si si-a luat concediu medical pentru ca a facut preinfarct. Ordinul era insa deja semnat", a adaugat Tinel. Corpul de Control continua seria verificarilor si, dupa cum se desfasoara lucrurile, sunt asteptate noi "decapitari". Prima pe lista este Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, unde au inceput deja verificarile. "Am intrat la SNIF pentru ca am primit mai multe sesizari privind unele ilegalitati comise aici. Saptamana viitoare urmeaza Agentia Nationala de Consultanta Agricola si Agentia SAPARD. Nu va ramane nici o institutie din subordine neverificata pentru ca avem semnale din toata tara cu privire la neregulile comise", a spus Gheorghe Tinel. Posturile ramase vacante sunt insa rapid ocupate. Astfel, daca la DS Focsani, conducerea a fost preluata de un inginer tanar din directie - Laurentiu Dumitrache, la CNAFP ministrul l-a numit in functia de presedinte pe Corneliu Popescu, fost director general al mai multor firme private din industria alimentara, membru al PNL din 1990 si consilier judetean din partea PNL din iunie 2000.
In urma verificarilor Corpului de Control,
Sefii Directiei Silvice Focsani - pusi pe liber
* Au fost descoperite facturi neincasate din perioada 2001-2003 in valoare de 14,2 miliarde lei
* Lemnul pentru celuloza - vandut mai ieftin decat cel pentru foc
Toata conducerea Directiei Silvice Focsani (DSF) a fost pusa pe liber de ministrul Agriculturii. Primul pe lista celor 15 persoane sanctionate este Gica Duta, directorul DSF, urmat de directorul tehnic, Titi Olteanu, si directorul economic, Alexandru Manole. Masura disciplinara a fost dispusa ca urmare a rezultatelor verificarilor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii. In urma cercetarilor s-a constatat ca in anul 2004 au fost reziliate 38 de contracte cu un volum de 44.425 mc masa lemnoasa, iar o parte dintre agentii economici au fost acceptati la licitatiile ulterioare. De asemenea, o parte a stocurilor ramase aferente contractelor reziliate au fost ulterior adjudecate de alti agenti economici, la preturi mult mai mici fata de cele din contractele initiale. "Din cauza formularilor ambigue din contractele de vanzare a masei lemnoase s-a inregistrat neincasarea unor garantii in valoare de 919 milioane lei. Pe de alta parte, din cauza neurmaririi clientilor si a indisciplinei financiare manifestate atat la nivelul directiei, cat si la ocoalele silvice se inregistreaza facturi neincasate provenind din perioada 2001-2003 in valoare de 14,2 miliarde lei", se arata in concluziile Notei de control aprobate de ministrul Gheorghe Flutur. Pentru ca exportul de cherestea s-a facut fara licitatie sau negocieri, s-au inregistrat debite de 992 milioane lei, la care se adauga penalitatile si majorarile de intarziere. In plus, valorificarea lemnului pentru celuloza s-a facut la preturi inferioare celor pentru lemnul de foc si chiar mai mici decat cel negociat (lemnul pentru celuloza - 425.000 lei/mc, iar lemnul de foc 620.000 lei/mc). Ca urmare a constatarii mai multor incalcari ale legii, conducerea Regiei Nationale a Padurilor va declansa un control de fond, tehnic si economic, la DS Focsani. "Pe de alta parte, conducerea Ministerului Agriculturii a sesizat Inspectoratul General al Politiei pentru a verifica daca aspectele constatate pot fi incadrate drept infractiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite