Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a obţine certificatul de amânare de la plata în vamă a TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele româneşti importatoare pot fi amânate de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată. Pentru a beneficia de această facilitate, societăţile trebuie însă să îndeplinească,

Firmele româneşti importatoare pot fi amânate de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată. Pentru a beneficia de această facilitate, societăţile trebuie însă să îndeplinească, în acelaşi timp, mai multe condiţii.

Potrivit unui ordin emis recent de către ministrul finanţelor publice şi intrat în vigoare săptămâna trecută, precum şi a normelor de aplicare ale acestuia, importatorii pot fi amânaţi de la plata în vamă a TVA, în baza unui certificat emis în acest sens de către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV). Însă, acest document poate fi solicitat şi eliberat doar societăţilor care îndeplinesc cumulativ cinci condiţii.

Aşadar, certificatul de amânare de la plata în vamă a TVA poate fi eliberat doar firmelor care nu au datorii către bugetul statului (cu excepţia celor eşalonate la plată) sau către autoritatea vamală.

Firmele nu trebuie să aibă datori la stat

În acelaşi timp, facilitatea amintită va fi acordată doar acelor importatori care au realizat în anul calendaristic precedent (n.r. - anul 2006) importuri din teritorii şi state terţe (exclusiv Bulgaria) de cel puţin 150 milioane de lei. "În această valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate", se explică în normele de aplicare ale ordinului respectiv.

Importatorul trebuie totodată să fi fost înregistrat în scopuri de TVA cu cel puţin un an calendaristic înaintea depunerii cererii şi să nu se afle în stare de insolvenţă ori în procedură de reorganizare sau lichidare judiciară. Pentru a putea obţine acest certificat de amânare de la plata în vamă a TVA, importatorul trebuie în acelaşi timp să nu figureze în evidenţa specială şi/sau în lista contribuabililor inactivi (n.r. - lista contribuabililor inactivi este postată şi pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală).Îndeplinirea tuturor acestor condiţii trebuie însă justificată cu documente care se depun la ANV. În afara cererii tip şi a unei copii de pe documentul care atestă calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA, solicitantul trebuie să mai depună la autoritatea vamală un certificat de atestare fiscală din care să rezulte că nu înregistrează datorii la buget şi două declaraţii pe proprie răspundere. Prima se referă la valoarea cumulată a importurilor derulate cu un an în urmă, iar cea de-a doua precizează că firma importatoare nu se află în stare de insolvenţă ori în reorganizare sau lichidare.

Există şi situaţii în care autorităţile pot revoca documentul eliberat, respectiv în momentul în care oricare dintre condiţiile amintite mai sus nu mai sunt îndeplinite.

Reamintim că autorităţile au decis luna trecută reintroducerea plăţii TVA în vamă pentru importurile din statele non-UE. Potrivit unei analize a Ministerului Finanţelor, după integrare, 40% din importurile de legume, fructe şi flori din state non-UE nu au fost evidenţiate în vamă. Măsura va fi aplicată pe o perioadă determinată, respectiv între 15 aprilie 2007 şi 31 decembrie 2008.

15 din cele 27 de state membre UE aplică în acest moment plata TVA în vamă pentru importurile non-UE, între care se numără Germania, Grecia, Marea Britanie, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Cehia.

ANV, obligată să răspundă în 15 zile

Dacă actele depuse sunt în regulă, ANV este obligată să elibereze documentul solicitat în maximum 15 zile. Certificatul de amânare de la plată va fi eliberat pe perioada indicată de solicitant, însă nu poate depăşi data de 31 decembrie 2008.Respingerea cererii pentru eliberarea acestui document se comunică în scris solicitantului, împreună cu motivele aferente.

Decizia poate fi contestată de aceeaşi persoană care a depus cererea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite