Condiţii drastice pentru constructorii de drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul viitor, construirea de drumuri va deveni unul dintre cele mai profitabile sectoare de activitate, ca urmare a demarării unui număr mare de proiecte de infrastructură. Condiţiile pentru a

De anul viitor, construirea de drumuri va deveni unul dintre cele mai profitabile sectoare de activitate, ca urmare a demarării unui număr mare de proiecte de infrastructură. Condiţiile pentru a activa în acest sector sunt însă realizarea de investiţii serioase, care trec uneori pragul de 30 milioane de euro, în tehnologizare.
Că este profitabil să construieşti drumurile spun nu numai drumarii, dar şi autorităţile, care invită mediul de afaceri autohton să înfiinţeze firme specializate în asemenea lucrări. De la vorbă la faptă este însă cale lungă, pentru că businessul presupune existenţa unor dotări de ordinul zecilor de milioane de euro din partea companiilor interesate.
O firmă autohtonă care vrea să pornească singură la drum pentru a câştiga un proiect de infrastructură în România are nevoie de sume uriaşe destinate investiţiilor iniţiale. Specialiştii estimează că sunt necesare aproximativ 30 milioane de euro pentru achiziţionarea de utilaje noi - condiţie greu de îndeplinit de majoritatea companiilor mici.
"Din acest motiv, multe dintre firmele româneşti au mers pe varianta cumpărării de utilaje second-hand, mult mai ieftine, şi care au dat şi rateuri, aşa cum s-a întâmplat în cazul reparării Autostrăzii Bucureşti-Piteşti", a declarat Emilian Ciongaru, secretarul general al Sindicatului din Construcţii "Familia". Soluţia de compromis a lucrului cu utilaje vechi nu mai este una pe termen lung, mai ales că de la anul intervin reglementările europene, stricte în această privinţă. În aceste condiţii, moda asocierilor între firmele specializate în construirea de drumuri este o soluţie la îndemâna companiilor interesate, variantă avansată în repetate rânduri de către ministrul transporturilor, Radu Berceanu.
11 milioane de euro, investiţie de pornire
Una dintre companiile interesate de proiectele de construire de autostăzi este Energoconstrucţia, care astfel îşi extinde activitatea şi în alte domenii. Constantin Tăbăcaru, directorul general al firmei, spune că numai anul acesta investiţiile pentru achiziţia de utilaje şi echipamente performante s-au ridicat la 11 milioane de euro. "Probabil că va fi necesară regruparea mai multor firme româneşti pentru a realiza un capital suficient susţinerii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite