Concurenţa ungurească face legea în vestul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cetăţeni care aleg să treacă graniţa la vecinii unguri pentru a-şi face cumpărăturile curente. Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene, îi îmbie pe români cu produse alimentare,

cetăţeni care aleg să treacă graniţa la vecinii unguri pentru a-şi face cumpărăturile curente. Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene, îi îmbie pe români cu produse alimentare, electronice şi electrocasnice de calitate superioară, la preţuri de câteva ori mai mici decât la noi.
Lanţurile de magazine ungureşti, situate la circa 20 de kilometri faţă de Nădlac, sunt luate cu asalt atât de persoane fizice care îşi fac cumpărăturile pentru casă, cât şi de micii comercianţi, care trec graniţa pentru a-şi aproviziona magazinele din Arad.

Produse alimentare la jumătate de preţ
Cristian Pătrună, patronul unui supermarket din Nădlac, spune că vânzările au scăzut, în condiţiile în care tot mai mulţi români pleacă la unguri pentru a se aproviziona. "La orice ne bat. De la produse alimentare, electronice şi electrocasnice şi până la mâncarea pentru animale. Preţurile sunt la jumătate faţă de România, iar calitatea este superioară celei de la noi", ne-a declarat Pătrună. Deşi aprovizionarea propriului magazin o face din lanţurile Metro sau Selgros, Pătrună recunoaşte că lunar merge în Ungaria şi îşi face cumpărăturile pentru casă. Singura sa speranţă pentru redresarea vânzărilor stă în apropiata noastră integrare. "şi ungurii au trecut prin ce trecem noi acum. După integrare, preţurile au scăzut practic la jumătate. Să sperăm că acelaşi lucru se va întâmpla şi la noi", a precizat Pătrună. Dacă la noi accesul în lanţurile mari de magazine este încă restricţionat, intrarea în unele dintre ele fiind condiţionată de legitimaţie, la unguri nu te întreabă nimeni nimic. Totuşi, de pe urma comerţului la graniţă au început să profite speculanţii, care vând în Arad produse ungureşti la preţuri româneşti.

Servicii medicale de calitate
Ungurii nu ne bat însă numai la produse alimentare, ci şi atunci când vine vorba de servicii medicale, calitatea fiind şi aici principiul de bază. "Omul trebuie servit", pare să fie deviza occidentală după care lucrează în prezent Ungaria. "Tot mai mulţi arădeni aleg să meargă la doctor în Ungaria, nu neapărat pentru că tarifele sunt mai scăzute, ci, mai ales, datorită condiţiilor. Amabilitate, curăţenie şi eficienţă sunt caracteristicile care descriu cel mai bine atmosfera din spitalele ungureşti", ne-a declarat Eleonora M., localnică din zona Nădlac.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite