Concurenţa din sistemul bancar a menţinut marjele de dobândă la peste 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu aderarea ţării la Uniunea Europeană şi impunerea noului set de norme ce reglementează activitatea bancară, instituţiile de credit sunt obligate să furnizeze Băncii Naţionale

Odată cu aderarea ţării la Uniunea Europeană şi impunerea noului set de norme ce reglementează activitatea bancară, instituţiile de credit sunt obligate să furnizeze Băncii Naţionale datele legate de costul total perceput pentru creditele acordate populaţiei.

Aceasta reprezintă o premieră pentru piaţa românească, iar noile informaţii constituie un punct de reper pentru cum se plasează diferitele oferte de împrumuturi faţă de media pieţei. Astfel, potrivit ultimelor date BNR, băncile comerciale folosesc diversele tipuri de comisioane pentru a scumpi creditele de consum în lei, în medie, cu circa patru puncte procentuale peste nivelul dobânzii nominale. Iar în cazul împrumuturilor în euro, diferenţa dintre dobânda afişată şi costul total al creditului este de circa 2,5 puncte procentuale.

Mai mult, noile date publicate de BNR îi contrazice pe bancherii care susţin că marjele dintre dobânzile active şi cele pasive s-au diminuat ca urmare a concurenţei şi au ajuns să fie mai mici de 10 procente.

Asta pentru că, în luna ianuarie, diferenţa dintre costul total al creditelor de consum (preponderente în structura finanţării populaţiei) şi randamentul depozitelor la termen este de aproape 12 puncte procentuale. Iar pe componenta în valută, diferenţa dintre dobânzile creditelor în euro şi rata depozitelor este de peste nouă puncte procentuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite