CE: Concurenţă redusă pe piaţa de energie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că societăţile româneşti pot vinde energie pe alte pieţe şi că alte companii vor veni pe piaţa românească pentru a spori lichiditatea şi, deci,

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că societăţile româneşti pot vinde energie pe alte pieţe şi că alte companii vor veni pe piaţa românească pentru a spori lichiditatea şi, deci, a crea un preţ competitiv al energiei, a afirmat, ieri, comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, aflat în vizită la Bucureşti.

"Piaţa românească de energie este la început. Aveţi nevoie de timp ca investitorii să vină pe piaţă şi, mai ales, trebuie dezvoltată capacitatea de a importa şi exporta energie. Pentru că nu aveţi puterea de a deveni competitivi singuri, aceasta trebuie făcută în colaborare cu alte ţări", a spus Piebalgs. Potrivit acestuia, preţul final este relaţionat în special de generarea de energie, iar România are nevoie de timp pentru ca producătorii să indice valoarea reală a preţului, pentru aceasta fiind necesare investiţii. "Investitorii vor veni dacă există semnale clare de piaţă", a precizat comisarul european. El a dat ca exemplu Marea Britanie, care nu este cea mai mare piaţă de energie, dar este cea mai liberalizată, după ce procesul a început în urmă cu 20 de ani. Potrivit lui Piebalgs, piaţa a reacţionat la liberalizare: anul acesta, preţul gazelor naturale în Marea Britanie a scăzut cu 17%, iar cel al electricităţii cu 11%.

Consumatorul trebuie să dicteze regulile pietei

Un rol important în crearea unei pieţe funcţionale îl are consumatorul. "Trebuie să ţinem cont de faptul că principalul element în piaţă este consumatorul. Fiecare trebuie să ştie care sunt drepturile sale", a afirmat comisarul european pentru energie. În opinia lui Andris Piebalgs, de multe ori, consumatorii industriali sunt neglijaţi în ceea ce priveşte costurile ridicate cu electricitatea.

"Problema marilor consumatori este foarte complexă şi există două posibilităţi de rezolvare a acesteia: fie se formează consorţii de consumatori, care să negocieze direct cu producătorii, pe termen lung, fie îşi construiesc generatoare proprii, cum este cazul în Finlanda", a explicat Piebalgs. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat, la rândul său, că obiectivul general al politicii ministerului pe care îl conduce este un preţ corect şi accesibil pentru consumator.

"Din punctul de vedere al pieţei interne, principala provocare cu care ne confruntăm în prezent în România este nevoia de a creşte competiţia în sectorul producţiei de energie. Sunt convins că vom găsi în cadrul strategiei energetice cea mai bună soluţie, pentru a creşte competiţia şi transparenţa în acest sector", a afirmat Vosganian. Ministrul economiei susţine transformarea OPCOM în bursă regională. Piebalgs a mai arătat că, în România, intensitatea energetică este de patru ori mai mare decât în toată Europa şi că ţara noastră va trebui să îşi crească eficienţa energetică.

Piata românească de energie este la început. Ave!i nevoie de timp ca investitorii să vină. Şi, mai ales, trebuie dezvoltată capacitatea de a importa şi exporta energie
Andris Piebalgs
comisar european pentru energie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite