Concediul medical e mai profitabil decat munca la patron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CONCEDIUL MEDICAL POATE fi mai avantajos decat munca. O persoana in concediu medical ajunge sa ia mai multi bani decat daca lucreaza, deoarece pe aceasta perioada nu se mai platesc contributia la

CONCEDIUL MEDICAL POATE fi mai avantajos decat munca. O persoana in concediu medical ajunge sa ia mai multi bani decat daca lucreaza, deoarece pe aceasta perioada nu se mai platesc contributia la casa de pensii, contributia la sanatate si indemnizatia de somaj, dar se platesc 100% zilele de weekend.
De asemenea, datorita faptului ca zilele de concediu medical se platesc corespunzator cu media sumelor castigate in ultimele sase luni de zile, daca intre timp salariul i sa diminuat, media pe ultimele sase luni iese mai mare.
ABSENTEISMUL - IN LIMITE "FOARTE PUTIN EUROPENE"
Fluturasul de salariu al unei angajate dintr-o firma ieseana de confectii arata ca, dupa 21 de zile de concediu medical in luna octombrie a castigat net 835 de lei, in schimb, daca ar fi lucrat, castiga 618 lei. Calculele sunt facute la un salariu tarifar de 719 lei. Situatia, ilara, obliga angajatorii sa foloseasca diferite alte metode de a recompensa munca sau de a diminua alte drepturi cuvenite angajatului. Acest lucru, sustin reprezentantii Unimpresa - asociatia investitorilor italieni din Romania -, face ca rata de absenteism sa se incadreze in niste limite "foarte putin europene" si diminueaza suplimentar productivitatea muncii din Romania, si asa scazuta. Ioan Stratila, directorul companiei de textile Rifil Savinesti, spune ca ponderea concediilor medicale in timpul lucrat a ajuns la 5 la suta.
CONTROLUL CERTIFICATELOR MEDICALE, INEXISTENT
Obligati prin lege, de la sfarsitul anului trecut, sa plateasca primele 10-17 zile de concediu medical, angajatorii s-au confruntat cu o avalansa de "foi de boala" pe care trebuie sa le achite fara sa aiba nici o posibilitate de a-i controla pe medici. CNPAS - care are obligatia legala a controlului - nu plateste decat certificatele medicale care depasesc 17 zile si, de aceea - spun patronii -, se implica in principal in verificarea acestor certificate, si nu in a celor care trebuie platite de angajatori. Consiliul National al IMM, FEPAIUS si patronatele din constructii au reclamat permanent aceasta situatie, iar intreprinzatorii italieni au avut recent si o intrevedere cu ministrul muncii, Gheorghe Barbu, dar nu au obtinut decat promisiuni vagi. Ei spun ca, in medie, in statele europene o societate comerciala plateste de la minim 3 zile la maxim 7 zile de concediu medical. Oficialii CNIPMMR spun ca, intr-un an, intre 5 si 50 la suta dintre salariatii IMM-urilor intra in concedii medicale. Situatia cea mai acuta este in constructii, unde salariatii lucreaza si la patron, si pe cont propriu, cand sunt "bolnavi". Legislatia actuala nu prevede posibilitatea unei contraexpertize atunci cand angajatorul suspecteaza un abuz. Patronatele sustin ca, in situatii de suspiciune, un supracontrol al unei echipe formate din reprezentanti ai angajatorului, sindicatului si CNPAS ar fi benefic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite