Concediu pe cont propriu sau prin agenţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a ales patru dintre destinaţiile preferate ale românilor şi a calculat cele mai avantajoase variante pentru petrecerea unei vacanţe cât mai reuşite. O primă concluzie ar fi că sejururile la mare sunt mai ieftine prin agenţiile de turism, în timp ce la munte este mai avantajos să mergeţi pe cont propriu.

Destinaţiile alese de „Adevărul" pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru turişti sunt Bulgaria, Turcia, litoralul românesc şi Veneţia. În staţiunile montane şi în unele capitale europene turiştii români preferă să călătorească pe cont propriu, asta pentru că în majoritatea cazurilor aceste vacanţe sunt mai ieftine.

Calculele noastre arată însă că destinaţiile exotice şi mediteraneene ajung să coste cu peste 30% mai puţin dacă le-am cumpăra prin agenţie.Prima destinaţie studiată a fost una de sezon, staţiunea montană Bansko din Bulgaria, luată cu asalt de românii pasionaţi de schi. La hotelul de trei stele Belmont, la agenţia Laguna, o noapte de cazare într-o cameră dublă costă 38 de euro pentru două persoane, iar într-un apartament cu două dormitoare -- 69 de euro.

La recepţia hotelului preţurile sunt mai mari cu doi euro decât cele afişate de tour-operatorul român, iar pe site-ul booking.com, unul dintre cele mai importante portaluri de rezervări din lume, tarifele sunt cu 15 euro mai ieftine.

Aceeaşi situaţie este întâlnită în cazul staţiunilor montane de la noi. „După ce turiştii îşi petrec o vacanţă într-o pensiune, se împrietenesc cu gazdele şi renunţă la serviciile agenţiei pentru un al doilea sejur în acelaşi loc. Jumătate dintre românii care merg la munte pleacă pe cont propriu", explică Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Anul acesta, Ziua Îndrăgostiţilor coincide cu perioada organizării faimosului Carnaval de la Veneţia (11-15 februarie).

Şi cum se aşteaptă ca Veneţia să fie vizitată de peste 2.000 de turişti români, ofertele nu au întârziat să apară. La Eximtur, trei nopţi de cazare cu mic dejun la Hotel Russot (patru stele), transportul cu avionul cu toate taxele incluse costă 441 de euro de persoană. Direct la hotel, cazarea costă 277 de euro, iar pe booking.com, 300 de euro. La acestea se mai adaugă şi biletul de avion, care costă între 240 şi 493 de euro de persoană.

La plajă,fără prea mult stres

Dacă vrem să plecăm în vacanţă la mare sau în destinaţii mediteraneene, prin agenţie este cel mai ieftin. În Antalya, prima pe lista destinaţiilor favorite a românilor când vine vorba de vacanţa de vară, preţurile la tour-operatori sunt chiar şi cu 50% mai ieftine decât dacă ne-am ocupa singuri de organizarea sejurului.

De exemplu, la hotelul de cinci stele Iberostar din staţiunea Belek (lângă oraşul Antalya), o săptămână în perioada 20-27 iulie costă, la Christian Tour, 813 euro de persoană. Preţul cuprinde cazarea în sistem ultra all inclusive, transportul cu avionul şi asistenţa turistică.

Pe cont propriu, însă, doar cazarea cumpărată direct de la hotel ne-ar costa 1.040 de euro de persoană, la care se mai adaugă şi transportul care ajunge chiar şi la 400 de euro de persoană.

În ţară, o noapte de cazare cu mic dejun la Hotel Europa (patru stele) din Eforie Nord costă, în luna iulie, la recepţie, 302 lei de persoană, iar la Mareea Travel, pentru acelaşi serviciu trebuie să scoatem din buzunar cu 50 de lei mai puţin.

Cine stă în spatele site-urilor

În spatele majorităţii site-urilor de rezervări stau tot agenţiile de turism, ne explică Ciprian Enea, consultant la besttourism.ro. De exemplu, booking.com este creat de mai mulţi tour-operatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite