Concedierea, ieftină în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că înainte de a tăia o dată, patronii măsoară de două ori. Disponibilizarea propriu-zisă nu apare decât în urma unei crize financiare în care se găseşte compania, dar şi atunci după

că înainte de a tăia o dată, patronii măsoară de două ori. Disponibilizarea propriu-zisă nu apare decât în urma unei crize financiare în care se găseşte compania, dar şi atunci după planuri bine structurate, care iau în calcul şi compensaţiile necesare personalului.Specialiştii în resurse umane din marile corporaţii spun că schimbarea locului de muncă este foarte rar cauzată de o concediere. Mădălina Motora, Communication Coordinator la agenţia de recrutare Manpower, spune că angajaţii sunt concediaţi, de cele mai multe ori, pe motive de încălcare a normelor de disciplină stipulate în regulamentele de ordine internă.
"Absenţele nemotivate, întârzierile succesive, consumarea băuturilor alcoolice, comportamentul agresiv faţă de colegi sau superiori, dar şi nereuşitele succesive de ordin profesional pot reprezenta motive absolut pertinente care vor declanşa concedierea", spune Motora. Greutăţile în atingerea obiectivelor periodice, lipsa spiritului de echipă sau greutăţi de integrare în rândul echipei sunt alte elemente care pot reprezenta motive de concediere.
Din punctul de vedere al consultanţilor însă, lucrurile stau puţin diferit. "O companie mare nu îşi mai permite să concedieze pe cineva. Oamenii buni au ajuns să facă legea, iar angajatorul se gândeşte cum să îi păstreze, şi nu cum să îi dea afară", spune Adrian Stanciu, partener la compania de consultanţă Ascendis. Potrivit acestuia, schimbarea unui om cu capacitate decizională costă între 2.000 şi 3.000 de euro, sume aferente procesului de recrutare şi adaptare la noul loc de muncă.

Concedierile, determinate de incapacitate sau de reorganizarea afacerii
Companii aflate în expansiune sunt nevoite să angajeze, şi nicidecum să restructureze. Chiar dacă se întâmplă să existe, cazurile de concediere sunt izolate. "Exemplele sunt din zone unde intervine incapacitatea demonstrată a unei persoane de a acoperi cerinţele prevăzute în fişa postului sau unde au fost înregistrate absenţe îndelungate şi nejustificate de la locul de muncă
, spun oficialii companiei Praktiker România.
Potrivit directorului de resurse umane din cadrul OTP Bank, Anneliese Anghel, doar dacă în timp, prin instruire şi training, nu pot fi îmbunătăţite sau corectate performanţele individuale ale angajatului se ajunge la concediere.
La polul opus se găsesc companiile aflate în reorganizarea afacerii. "Bancpost nu a făcut concedieri decât în situaţiile în care anumite activităţi au fost externalizate", ne spune Roxana Badralexi, PR & Communication Manager. Bancpost a concediat anul acesta 50 de persoane ca urmare a externalizării serviciilor de transport de valori şi a activităţilor de curăţenie. Costul concedierilor se ridică la 1,3 milioane RON (circa 400.000 de euro), salarii compensatorii prevăzute de contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul băncii.

România are printre cele mai scăzute costuri din lume
România are unul dintre cele mai scăzute costuri pentru concedierea angajaţilor, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale. Cele trei săptămâni de preaviz, pe care angajatorul este obligat să le respecte, reprezintă singura obligaţie legală ce-i aduce costuri acestuia. Cele mai "ieftine" sunt SUA, Tonga, Micronesia, Palau, Noua Zeelandă, Puerto Rico şi Insulele Marshall, unde costul este zero. În Italia, angajatorul are costuri echivalente cu salariul pentru aproape două săptămâni de lucru. La polul opus se află Zimbabwe, costul fiind echivalent cu salariul pe 446,3 săptămâni. Preavizul este de 13 săptămâni, iar compensaţia plătită se ridică la echivalentul a 100 salarii lunare. În Bulgaria, costul concedierii este evaluat la 8,7 salarii săptămânale, iar în Ungaria la 34,5 salarii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite