Comuniştii au murdărit "mâinile curate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva cuvinte din film sunt spuse în limbajul de lemn al propagandiştilor. Şi totuşi, regizorul a strecurat şi ironii la adresa regimului Filmul "Cu mâinile curate", care va fi difuzat

Câteva cuvinte din film sunt spuse în limbajul de lemn al propagandiştilor. Şi totuşi, regizorul a strecurat şi ironii la adresa regimului

Filmul "Cu mâinile curate", care va fi difuzat mâine cu ziarul "Adevărul" sub formă de DVD, conţine şi replici aluzive care au trecut de cenzură.

Acţiunea începe cu scena dură în care o locomotivă omoară un poliţist. Cu un om mai puţin, echipa comisarilor Miclovan şi Patulea are nevoie de întăriri, aşa că îl racolează pe Roman - interpretat de Ilarion Ciobanu - să intre în Poliţie şi să dezlege cazul Semaca, alături de Miclovan.

Secvenţa în care Roman îşi ia, în faţa lui Patulea, angajamentul de a intra în Poliţie, se petrece pe stadion, în timpul unui meci de rugby, viitorul comisar având la bază profesia de antrenor de rugby. Una dintre remarcile sale, neobişnuită pentru un film care apărea în 1972, a reuşit să treacă de cenzura comunistă:

"După ce lucrează 10 ore în uzină, îi pui să joace şi mai vrei să şi câştige", zice, cu un dispreţ nedisimulat faţă de regim, Roman, arătând spre jucătorii din teren.

"Am introdus scene la cererea cenzurii"

Asemenea cuvinte erau un curaj maxim pe vremea lui Ceauşescu, crede Sergiu Nicolaescu. Pe de altă parte, mărturiseşte el, "am fost obligat să introduc unele scene la cererea cenzurii comuniste."

Despre titlul filmului, regizorul spune că sună bine, are rezonanţă, e puternic. Apoi, era credinţa, lozinca lui Roman", adaugă el. Actorii, îşi aminteşte Nicolaescu, au jucat excelent. "Gheorghe Dinică joacă orice, dramă sau comedie. Lucru rar. E impecabil, atent la detaliile fine care fac personajul. Mihăilescu-Brăila, Papaiani sunt din acelaşi aluat. Buni profesionişti."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite