Complexul Amfiteatru, gata de vânzarea pe nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ani.Analiştii apreciază că statul a pierdut, în nici patru ani, peste 2 milioane de euro, la cât se ridică acum valoarea datoriilor bugetare şi a celor către bănci şi diverşi alţi

ani.
Analiştii apreciază că statul a pierdut, în nici patru ani, peste 2 milioane de euro, la cât se ridică acum valoarea datoriilor bugetare şi a celor către bănci şi diverşi alţi creditori.

Ar fi nevoie de 25 milioane de euro
Necesarul de investiţii pentru cele trei hoteluri unde cu greu puteai să rezervi bilete, acum zece ani, a fost estimat de fosta conducere la peste 25 de milioane de euro. Numai că statul nu are de gând să investească nimic în aceste active, după cele câteva miliarde cheltuite în acest an pentru a menţine cât de cât pe linia de plutire cele trei hoteluri.
"Referitor la actuala situaţie a complexului Panoramic-Amfiteatru-Belvedere, menţionăm că nu au fost făcute investiţii şi nici nu sunt prevăzute în viitor, deoarece se urmăreşte privatizarea acestui complex hotelier prin atragerea de investitori români şi străini cu un real potenţial financiar şi care să prezinte garanţii în realizarea de investiţii în perioada postprivatizare", ne-a declarat directorul general al Administraţiei Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS), Cristian Vaicu.
Trebuie menţionat că, potrivit unor surse autorizate care au dorit să-şi păstreze anonimatul, într-o lună vor fi definitivate atât evaluarea activelor, cât şi studiul de fezabilitate, pentru privatizarea acestora. Aceleaşi surse spun că datoriile societăţii Olimp Estival 2002, care administrează hotelurile amintite plus hotelul Neptun, către diverşi creditori au ajuns la 70 de miliarde de lei vechi, din care 20 de miliarde au fost împrumutaţi pentru activitatea curentă, adică pentru a putea funcţiona, la clasificarea de două stele la care se află acum.

Creditorii pot lua totul
"La prima strigare, pentru fiecare hotel statul ar putea încasa circa 1,5 milioane de euro pentru un singur hotel. La o licitaţie publică s-ar putea lua pe cele trei hoteluri chiar şi zece milioane de euro", ne-a declarat un evaluator imobiliar.
"Totul este să fie scoase mai repede la vânzare, pentru că altfel creditorii vor lua totul", ne-a declarat, la rândul său, un fost angajat cu funcţie de conducere la societatea Olimp Estival 2002, "pentru că, dacă rămâne la stat, moare cu zile". şi, până la urmă, hotelurile vor fi vândute pe nimic, după modelul patentat al multor privatizări autohtone.

Active inestimabile, ultima ofertă de vânzare
Zecile de hoteluri şi vile aflate în patrimoniul RAAPPS vor fi scoase la privatizare, probabil chiar în cursul acestui an. "Pentru anul 2006, RAAPPS a elaborat o strategie de privatizare a societăţilor comerciale din cadrul acesteia, urmând ca această strategie să fie aprobată de către ministerele abilitate", spune Cristian Vaicu. Reamintim că, recent, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că RAAPPS va fi restructurată, iar activele vor fi scoase la privatizare, regia urmând să păstreze doar activităţile de protocol. Întrebat care este valoarea estimată a activelor RAAPPS, Cristian Vaicu ne-a declarat că "nu putem să facem o estimare financiară a activelor aflate în patrimoniul RAAPPS, valoarea lor fiind inestimabilă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite