Competiţia dintre motoarele de căutare, la turaţie maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concurenţa dintre companiile de search on-line este tot mai aprigă. Deşi piaţa este dominată în prezent de Google, concurenţii Yahoo, Ebay şi Microsoft pregătesc alianţe strategice, care

Concurenţa dintre companiile de search on-line este tot mai aprigă. Deşi piaţa este dominată în prezent de Google, concurenţii Yahoo, Ebay şi Microsoft pregătesc alianţe strategice, care să slăbească poziţia Google, notează revista "The Economist".
Microsoft, de exemplu, a încercat să cumpere AOL, un portal internet care foloseşte tehnologia Google de căutare. Reacţia Google a fost promptă, compania achiziţionând o participaţie defensivă din AOL, care va face imposibilă preluarea societăţii de către concurenţă. În replică, Microsoft a lăsat să se înţeleagă că este interesată de achiziţia totală sau parţială a Yahoo. Mai mult, compania condusă de Bill Gates a mai anunţat un program de investiţii masive în cercetare, menite să reducă decalajele pe care compania le are faţă de competiţie pe anumite segmente de piaţă. Pe de altă parte, Google acuză Microsoft că foloseşte o practică anticoncurenţială când trimite utilizatorii browser-ului internet Explorer către motorul de căutare MSN. Google are de gând să dea în judecată Microsoft pentru această măsură. "Apropiaţii conducerii Google sunt foarte, foarte îngrijoraţi de Microsoft, după cum ar şi trebui să fie", spune John Batelle, autorul unui blog şi al unei cărţi despre Google.

Acţiunile Google, în scădere
După ce valoarea acţiunilor Google a crescut de cinci ori de la intrarea pe Bursă, în ultimele luni, valoarea acestora a început să scadă. Motivul este, în opinia analiştilor, faptul că Google şi-a diversificat prea mult portofoliul de produse, multe dintre ele nefiind suficient de bine poziţionate pe nişele de piaţă. Este vorba de Google Video, o bursă on-line pentru clipuri video de business sau personale, care a fost depăşit de YouTube, un bart-up creat de câteva luni, care are de patru ori mai mult trafic video. De asemenea, Google News, unde ştirile sunt alese după algoritmii matematici, a fost întrecut de Yahoo News, unde selecţia este realizată de către editori. Nici software-ul Google pentru instant-messaging nu a reuşit să întreacă succesul celui produs de AOL, Yahoo şi MSN.

Google, scurt istoric
* A fost fondat de Serghei Brin, de origine rusă, având tatăl profesor de statistică şi probabilităţi şi mama angajată NASA, şi Larry Page, fiul unor profesori de ştiinţa calculatoarelor.
* Veniturile Google provin, în proporţie de peste 50 la sută, din afişarea de mesaje publicitare lângă rezultatele căutărilor. Ordinea afişării rezultatelor se determină prin principiul care dă mai mult.
* Google practică "pay-per-click" advertising: advertiserii plătesc pentru fiecare click efectuat pe link-ul companiei.
* În 2005, veniturile Google: 6,1 miliarde de dolari, profit: 1,5 miliarde de dolari şi capitalizarea bursieră: 117 miliarde de dolari.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite