Competiţia se ascute pe piaţa creditelor auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

perioadei de creditare, până la 70 de ani. şi dobânzile au scăzut, urmând evoluţia celor practicate în general pe piaţă. Dobânzile efective au rămas însă la un nivel destul de ridicat,

perioadei de creditare, până la 70 de ani. şi dobânzile au scăzut, urmând evoluţia celor practicate în general pe piaţă. Dobânzile efective au rămas însă la un nivel destul de ridicat, de minimum 12%, pentru creditele în euro.
Împrumuturile pe 7-10 ani pentru cumpărarea unei maşini au avantajul că sunt mai uşor de suportat în timp de către titulari, cu toate că pe totalul perioadei costul este mai mare. Astfel, pentru un credit de 28.800 RON (preţul de achiziţie al unui Logan cu echipare medie), pentru o perioadă de şapte ani, veţi plăti o dobândă de 11,5% pe an, ritmul de rambursare fiind de 500 RON/lună. În acest caz, dobânda efectivă (DAE) practicată de Banca Transilvania este de 13,44%. Pentru împrumuturile pe cinci ani, anuitatea (rata plus dobânda) ajunge la 633.39 RON, iar dobânda anuală efectivă se apropie de 14% pe an. Pentru împrumuturile pe trei ani, trebuie să plătiţi lunar suma de 949 RON, DAE fiind de 14,92% pe an. La Raiffeisen Bank puteţi contracta un împrumut de 8.000 de euro pentru o perioadă de maximum şapte ani, cu o dobândă de 7,9% pe an (DAE fiind, potrivit băncii, de 8,19% pe an, fără asigurare), rata lunară ajungând la 126,6 euro. Pentru un credit de cinci ani, dobânda este de 7,95 pe an (DAE 8,18%), la o rată lunară de 164,19 euro. CH Firenze a lansat, după BRD, împrumutul auto pentru o perioadă de maximum zece ani. La CH Firenze puteţi contracta un credit pentru achiziţionarea unei maşini de 8.000 de euro pentru o perioadă de zece ani. Astfel, pentru un avans de 35%, rata lunară plătită pentru un împrumut pe zece ani este de 67,56 euro/lună, pentru cinci ani, de 110 euro, iar pentru patru ani, de 131 de euro. În acest caz, dobânda practicată este de 6,86% pe an, oferta băncii pentru situaţiile în care avansul plătit este de 35%. Pentru celelalte cazuri, dobânda la euro este de 7,5% pe an, şi de 12% pentru creditele în RON. DAE variază în funcţie de suma împrumutată şi de valuta în care s-a luat creditul. Astfel, DAE este de 16.18% pe an pentru un credit auto de 50.000 RON, acordat pe 10 ani, iar pentru un credit auto de 15.000 EUR acordat pe 10 ani DAE este de 11.16%. BRD oferă posibilitatea contractării unui împrumut pe zece ani în lei, cu o dobândă variabilă, în prezent de 9,5%, suma maximă fiind de 165.500 RON, în timp ce pentru creditele în euro dobânda este de 11,4% pe an, în prezent, acestea fiind acordate pentru o perioadă de maximum opt ani.

Împrumuturile pentru maşinile second-hand, mai scumpe
Bancherii apreciază o cerere crescută pentru împrumuturile destinate maşinilor second-hand, odată cu apariţia pe piaţă a unor dealeri de renume internaţional, care oferă produse de calitate foarte bună. Creditele pentru maşinile uzate sunt însă puţin mai scumpe, dobânda fiind mai mare cu până la patru puncte procentuale faţă de cele pentru autovehiculele noi, mai ales că garantaţi cu bunul cumpărat, care-şi pierde valoarea în timp. Astfel, dacă pentru o maşină nouă plătiţi o dobândă anuală de 9,5-10% pentru împrumuturile în lei, pentru a achiziţiona un autoturism la mâna a doua veţi plăti o dobândă de 13,5% pe an. În plus, băncile finanţează achiziţia maşinilor second-hand doar dacă acestea au, de regulă, o vechime de maximum 5 ani la data solicitării creditului. şi în ceea ce priveşte sumele care pot fi împrumutate băncile sunt puţin mai prundente când este vorba de autoturisme second-hand, astfel încât cu greu poţi găsi un astfel de credit care să treacă de 25.000 de euro sau echivalent în RON sau dolari.

Taxe şi comisioane pentru obţinerea de credite auto
* Comision de acordare a creditului, de regulă de 2%, minimum 75 de euro
* Comision de analiză a dosarului, de circa 0,2%
* Comision de administrare lunară a creditului, de 0,25%
* Taxa pentru înscrierea în arhiva electronică de garanţii imobiliare, 70 de RON

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite