Companiile îşi pot reeşalona datoriile cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele vor avea posibilitatea să-şi reeşaloneze datoriile către stat timp de cinci ani, perioadă în care nu vor plăti penalităţi, ci doar dobânzi, potrivit vicepreşedintelui ANAF Mihai Gogancea-Vătăşoiu.

El a declarat ieri, în cadrul unui eveniment pe teme de fiscalitate, că această facilitate este inclusă într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care trebuie semnat de ministrul Finanţelor, pentru a intra ulterior în dezbaterea Guvernului.

Oficialul a explicat că firmele vor putea să beneficieze de această facilitate în baza unor garanţii, dar va exista, pentru datoriile mici, posibilitatea reeşalonării acestora şi fără garanţii.

El a precizat că proiectul actului normativ a fost analizat de Consiliul Concurenţei şi discutat cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru ca prevederile să nu constituie o formă de ajutor de stat. În prezent, firmele pot amâna pe o perioadă de şase luni plata datoriilor acumulate după 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, şi numai dacă anterior acestei date au achitat la timp obligaţiile.

60% din declaraţiile unice, depuse la ANAF

Gogancea-Vătăşoiu a precizat că această facilitate a fost utilizată în 2009 de 300 de firme, iar numărul acestora a urcat la 7.200 anul trecut. Astfel, suma reeşalonată s-a ridicat la 2,4 milioane de lei. Oficialul a mai informat că, din 400.000 de declaraţii unice aşteptate de ANAF, până ieri, la ora 8.00, s-au depus 236.000 de formulare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite