Companiile energetice germane RWE şi E.ON au fost cei mai mari poluatori din Europa anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile germane de utilităţi RWE şi E.ON au fost anul trecut cei mai mari poluatori din Europa, potrivit unui raport realizat de Carbon Market Data, transmite Reuters.

Companiile deţinute integral sau parţial de cele două grupuri au emis în total 235 de milioane de tone de dioxid de carbon, peste volumul total provenit din Scandinavia în 2009.

Emisiile colective ale Norvegiei, Danemarcei, Suediei şi Finlandei au totalizat anul trecut circa 234 de milioane de tone.

RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, conduce acest top, cu emisii de 141 de milioane de tone de dioxid de carbon, cu cinci milioane sub nivelul din 2008.

E.ON a emis 94 de milioane de tone, cu 14 milioane de tone sub volumul din 2008 şi se află pe locul doi, iar compania suedeză Vattenfall s-a plasat pe poziţia a treia, cu 91 de milioane de tone, potrivit raportului.

Cele trei companii, care operează în cadrul mecanismului european de tranzacţionare a certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon, au avut în 2009 cel mai mare deficit de astfel de permise.

RWE a primit anul trecut 89 de milioane de certificate, astfel încât grupul a fost nevoit să cumpere 52 de milioane de astfel de permise.

E.ON a trebuit să cumpere 18 milioane de certificate, iar Vattenfall, 29 de milioane.

Preţul certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon a atins anul trecut o medie de 13,37 euro tona, în prezent fiind tranzacţionate la circa 15,8 euro.

Producătorii europeni de oţel au avut în 2009 cel mai mare surplus de certificate, în frunte cu ArcelorMittal, Corus (deţinut de Tata Steel) şi ThyssenKrupp.

Carbon Market Data a efectuat aceste calcule la nivel de grupuri şi a luat în considerare participaţiile minoritare şi majoritare deţinute de acestea la alte companii incluse în mecanismul european al tranzacţiilor cu emisii poluante.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite