Ne pleacă şi inginerii, nu doar medicii. Companiile energetice europene caută specialişti în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele străine din sectorul energetic caută specialişti în România, din cauza unui deficit de ingineri pe piaţa europeană, a declarat astăzi Gabriela Dimu, director general al Institutului de Studii şi Proiectări Hidroenergetice.

„Sunt firme străine care vin în România şi cer oameni care să plece în străinătate, pentru că este o lipsă mare de specialişti în Europa", a spus ea.

Astăzi, Hidroelectrica şi Universitatea Politehnică Bucureşti au semnat o convenţie potrivit căreia compania energetică va realiza un laborator de profil în cadrul hidrocentralei de la Mihăileşti, judeţul Giurgiu, foarte aproape de Capitală.

Aici, studenţii de la Politehnică vor putea realiza practica de specialitate. Investiţia va fi stabilită în funcţie de necesităţile viitoare, iar banii vor proveni din sponsorizări.

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a arătat că şi compania are nevoie de tineri specialişti, dar şi aceştia au nevoie să fie cât mai aproape de realitatea de pe teren în anii de pregătire profesională.

„Vrem să investim mult mai mulţi bani, plecând de la acest laborator. Nu putem face performanţă cu această companie fără să avem în spate nişte valori. Sistemul poate fi schimbat doar cu ingineri de 25-30 de ani, proaspăt ieşiţi din facultate", a spus David.

„Aşa cum nu e şcoală fără bani, banul fără şcoală se face din ce în ce mai greu. Este o problemă de cultură organizaţională", a adăugat oficialul Hidroelectrica.

La rândul său, Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii Bucureşti, spune că, deşi există un exod din România spre alte ţări a tinerilor absolvenţi de facultăţi energetice, acest lucru nu este un fenomen de masă, ca în cazul medicilor de pildă.

„Am produs suficienţi ingineri pentru a acoperi nevoile noastre energetice, în condiţiile în care şi industria s-a restrâns foarte mult în România", a spus ea.

Facultatea de Energetică din cadrul Politehnicii Bucureşti are circa 400 de studenţi pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite