Companiile aeriene scot profit din bagajele în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de zbor au micşorat, în ultimii trei ani, limita permisă pentru transportul bunurilor pasagerilor cu aproximativ 24% şi au mărit taxele pentru orice kilogram în plus. Cu cât valizele la cală sunt mai puţine, cu atât scad costurile de manipulare ale acestora, iar companiile au din ce în ce mai mult spaţiu pentru transporturile cargo.

Ca să facă faţă crizei, companiile aeriene din toată lumea au micşorat considerabil, în ultimii ani, preţurile biletelor de avion. Ca să nu-şi micşoreze profiturile, încearcă să compenseze din alte activităţi - de la transporturile de mărfuri (cargo), vânzări de produse la bordul aeronavelor, până la taxarea excesivă a bagajelor, în cazul în care călătorii depăşesc limitele impuse.

Citiţi şi:

Cât pierd firmele europene din cauza vulcanului din Islanda
Wizz Air lansează serviciul de check-in on-line

Aşadar, atunci când doriţi să călătoriţi cu avionul, citiţi cu mare atenţie regulamentul fiecărei companii aeriene în parte şi interesaţi-vă din timp de dimensiunile permise ale bagajelor de cală, ca şi a genţilor de mână, pentru a nu fi nevoiţi să plătiţi chiar şi dublul călătoriei, în unele cazuri.

Dacă, în 2007, companiile aeriene au încasat 464 de milioane de dolari numai din surplusul de bagaje, doar în primele nouă luni ale anului trecut au câştigat peste două miliarde de dolari din aceleaşi servicii, potrivit datelor Asociaţiei Internaţionale de Cargo. Totodată, anul trecut, companiile aeriene au transportat la cală cu 24% mai puţine bagaje decât în 2009, ca urmare a majorării taxelor.

De aceeaşi părere este şi Paula Ardelean, vicepreşedintele de marketing şi vânzări al Carpatair, care spune că volumul şi greutatea medie a bagajelor au scăzut simţitor în ultimii ani. De exemplu, dacă la Carpatair limita impusă este de 20 de kilograme la clasa Economic şi de 30 de kilograme la Business Class, Carpatair înregistrează o medie de sub 13 kilograme pentru fiecare valiză transportată la cală.

Cât costă excedentul

Dar cât de grele pot fi valizele? De exemplu, la Tarom, Air France - KLM şi Wizz Air, acestea nu au voie să depăşească 32 de kilograme, în timp ce la Blue Air, Germanwings şi Lufthansa, limita este de doar 20 de kilograme pentru bagajele pasagerilor care călătoresc la clasa Economic.

„Pentru rutele din Germania, fiecare kilogram în plus se taxează cu cinci euro, pe destinaţiile din Uniunea Europeană costă zece euro, iar dacă se zboară în Asia sau în Africa, excedentul de bagaje costă 30 de euro pentru un kilogram. Tarifele se aplică până la o greutate maximă de o sută de kilograme. Peste această limită, tarifele se majorează cu 50%", au declarat, pentru „Adevărul", oficiali ai Lufthansa. Sunt alte companii, precum Wizz Air şi Germanwings, care au introdus o taxă fixă de 63 de lei, res­pectiv 8 euro (aproximtiv 34 de lei) pentru fiecare bagaj transportat la cală.

Ce se întâmplă cu spaţiul liber?

Companiile aeriene profită la maximum de spaţiul rămas liber în cala avioanelor datorită bagajelor care au devenit mai mici şi fac profituri consistente din transporturi cargo.

„Pentru anul financiar 2008-2009, divizia de Cargo a Air France - KLM a înregistrat venituri de 2,91 miliarde de euro, reprezentând 12% din veniturile totale ale grupului", ne-a declarat Emanuela Ghyka, directorul de marketing al Air France - KLM.

Varietatea produselor transportate este foarte mare. „Transportăm de la produse alimentare cu grad ridicat de perisabilitate, flori, maşini-unelte, îmbrăcăminte, medicamente până la obiecte valoroase", explică vicepreşedintele Carpatair.

Atenţie la geanta de mână!

Când călătoriţi cu avionul trebuie să fiţi foarte atenţi şi la geanta de mână, care nu trebuie să depăşească dimensiunile maxime de 55x40x20 de centimetri şi să nu fie mai grea de zece kilograme.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite