Companiile de utilităţi, neinteresante pentru speculatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, furnizorii de gaze şi energie fac primii paşi pe urmele Transelectrica, adică spre cota Bursei de Valori Bucureşti. Brokerii aşteaptă cu deosebit interes momentul

În această perioadă, furnizorii de gaze şi energie fac primii paşi pe urmele Transelectrica, adică spre cota Bursei de Valori Bucureşti. Brokerii aşteaptă cu deosebit interes momentul listării, dar avertizează că pachetele Transgaz, Distrigaz sau Electrica nu trebuie văzute ca plasamente pe termene scurte, ci pe orizonturi de timp de cel puţin cinci ani.
"Pe termen scurt, să zicem într-o lună sau un trimestru, sunt posibile atât creşteri, cât şi scăderi ale cotaţiilor la emitenţii din categoria furnizorilor de utilităţi", ne-a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), Dan Nicu. El recomandă ca respectivele acţiuni să fie păstrate în portofoliu pentru 5-7 ani, perioadă în care se acumulează creşteri vizibile. Titlurile Transgaz, Electrica sau Distrigaz (Nord şi Sud) "vor fi destul de intens tranzacţionate, vor avea o lichiditate superioară multora dintre cele existente acum pe bursă, dar nu cred că se vor situa permanent în topul creşterilor", a mai spus Dan Nicu.
Cei care joacă pe termene scurte şi obişnuiesc să-şi "marcheze" destul de des profiturile - speculatorii - nu prea se încumetă să investească în acţiuni ale furnizorilor de utilităţi, pentru că "profiturile şi creşterile acestora sunt extrem de previzibile", spune Nicolae Gherguş, preşedintele companiei de brokeraj Confident Invest. El adaugă că, în alte ţări, astfel de titluri sunt recomandate mai mult investitorilor instituţionali, cum sunt fondurile de investiţii, nefiind atractive pentru jucătorii burselor.
Poate tocmai de aceea, în rândul membrilor Uniunii Organismelor de Plasament Colectiv, listarea în 2007 a furnizorilor de utilităţi este aşteptată ca "o mare oportunitate, care va contribui la diversificarea plasamentelor fondurilor mutuale", după cum ne-a declarat preşedintele organizaţiei.

Transgaz, cu un pas înaintea celorlalţi
Companiile care vor să intermedieze listarea Transgaz la Bursa de Valori Bucureşti mai au doar câteva zile pentru a-şi depune oferta. Pe 4 septembrie vom afla cine s-a înscris în această competiţie, iar pe 7 septembrie vor fi deschise plicurile cu ofertele tehnice şi financiare. Consultantul care va câştiga licitaţia organizată de Transgaz se va ocupa de emiterea, vânzarea sau transferul valorilor mobiliare şi de derularea operaţiunilor de privatizare prin majorarea capitalului social cu aport financiar mobilizat de pe piaţa de capital. Altfel spus, fondurile atrase de pe bursă vor contribui la majorarea de capital al emitentului. În acţionariatul Transgaz figurează acum Ministerul Economiei şi Comerţului - cu 85,0039% din total - şi Fondul Proprietatea - cu 14,9960%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite